Glas Javnosti

Nagrada 'Radomir P. Guberinić' za 2020. otišla u ruke profesora Blagoja Šarića

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Ovogodišnji žiri za dodelu nagrade ''Radomir P. Guberinić'',u sastavu: istoričar Goran Kiković,predsednik i članovi: prof. dr Slavoljub Đukić i prof. dr Marko Knežević,danas 7.juna 2020.godine donio odluku da zavičajnu Nagradu za publicistički rad i istraživanje iz istorije Srpskog naroda sa teritorije Vasojevića,koja nosi naziv - ''Radomir P. Guberinić'', dodeli profesoru Blagoju Šariću za knjigu

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca Berane i časopis ''Glas Holmije'' od 2013. godine uspostavili su zavičajnu Nagradu za publicistički rad i istraživanje iz istorije Srpskog naroda sa teritorije Vasojevića koju dodjeljuju istaknutim pojedincima koji su sa prostora Vasojevića a, koji objavljuju djela koja afirmišu ovaj kraj. Nagrada nosi naziv - ''Radomir P. Guberinić'' – do sada su je primili: za 2013. godinu publicista i novinar Vukosav Vule Raketić, za knjigu ''Heroina velikog srca'', koja govori o životu i radu Divne Veković; za 2014. književnik Branislav Otašević, za knjigu ''Milovan Đilas-skica za portrete'', za 2015. godinu istoričar Goran Kiković, za knjigu ''Preci i Potomci'' – monografija Udruženja ratnih dobrovoljaca 1912-1918. njihovih potomaka i poštovalaca Berane, za 2016. godinu general dr Luka Kastratović, za knjigu ''Serdari, vojvode i generali iz Vasojević'', za 2017. godinu prof. dr Marko Knežević, za knjigu ''Velika i Novšiće'', za 2018. godinu akademik profesor doktor Jovan Babović za knjigu ''Od Komova do Srpske Atine''. I ove godine žiri je donio odluku da ona bude dodijeljena profesoru doktoru Slavoljubu Đukiću za 2019. godinu za knjigu ''Vasojević svoj na svome – navijek i amin''.

Ko je dobitnik nagrade ''Radomir P. Guberinić''?

Blagoje Šarić, rođen na Blagovesti 1943. u Šekularu (upisan u matične knjige rođenih poslije rata 18. marta 1943.), od oca Milička i majke Jelice, rođene Ralević. Rano ostao bez oca kojeg su komunisti, zajedno sa bratom Miloradom i sinovcem Tomom-Milojem Josovim, strijeljali negde u Sloveniji 1945. godine.
Osnovnu školu započeo u Šekularu, a završio je u Gnjilanu. Gimnaziju završio u Beranama. Diplomirao na grupi za ruski jezik i književnost Filološkog fakulteta u Beogradu.
Učestvovao na izgradnji Auto-puta tri puta, proglašavan dva puta udarnikom i jednom specijalno pohvaljen. Učestvovao u beogradskim demonstracijama protiv rata u Vijetnamu i u studentskim demonstracijama 1968. godine.
Bio član Saveza komunista od 1964. do 1987. godine. Hapšen zbog pevanja pesme „Oj, vojvodo Sinđeliću...“, zbog čega je bio osuđen na 29 dana zatvora. Na prvim višestranačkim izborima biran za odbornika u SO Berane u dva mandata kao član Narodne stranke.
Oženjen Ljubinkom, devojačko Radević, imaju petoro dece: Tamaru, Ljiljanu i Biljanu, Draganu i Dragana. Penzionisan sa 42 godine radnog staža. Jednu godinu radio u Roćevićima kraj Kraljeva, a ostalo u Školskom centru u Beranama.
Napisao knjige: ''Istorijske staze Šekulara'', Bijelo Polje, 2005., i ''Milo Kenjić sa svojim bataljonom u borbi za slobodu i ujedinjenje srpskoga naroda'', (kao koautor sa Goranom Kikovićem, profesorom istorije), Berane 2010. i ''Kavav učitelj takav i narod''Šekular,Berane 2016. Živi u Beranama i Šekularu.

Član je uređivačkog kolegijuma časopisa ''Glas Holmije''. Objavljuje svoje tekstove u časopisu ''Glas Holmije'' i listu ''Penzioner''. Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918 njihovih potomaka i poštovalaca-Berane u sklopu svojih redovnih aktivnosti organizovalo je 15. februara 2012. sekciju udruženja za područje Šekulara i za sekretara imenovalo Blagoja Šarića. Izabran je 1.decembra 2019. godine za člana Upravnog odbora Srpskog istorijsko-kulturnog društva ''Nikola Vasojević''-Berane.

G. Kiković

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR