Glas Javnosti

MITROPOLIT JOANIKIJE: SPC u Crnoj Gori trpi diskirminaciju, nije ravnopravna sa drugim verama

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori trpi diskriminaciju i nije u ravnopravnom položaju sa drugim verama, izjavio je mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije.

Mitropolit je istakao da se ovoj verskoj zajednici i dalje uskraćuju njena osnovna prava kao što je veronauka i vraćanje nasilno oduzete imovine, a još nema ni Temeljni ugovor.

"Mi smo dužni da se borimo za ostvarivanje njenih prava kao i za ravnopravnost svih vera. Ta borba za nas nije politika nego pitanje opstanka i života", rekao je mitropolit u opširnom intervjuu za podgorički Dan.

Poručio je da se pregovori oko Temeljnog ugovora mogu nastaviti kada se uspostavi nova vlada, kao i da oni imaju strpljenja. Istakao je i da bi potpisivanje ovog ugovora bilo dobro jer otvara mogućnosti saradnje Crkve i države, uz međusobno poštovanje. Govoreći o podelama i pomirenju, mitropolit Joanikije kaže da različitosti među ljudima, grupama i ideologijama su prirodne i očekivane i vode u dva pravca.

"Dobro je ako različiti mogu i žele da razgovaraju i da prihvate jedni druge sa punim uvažavanjem. Tada različitosti nisu opasne ni razorne, naprotiv, uspostavlja se harmonija i ljubav među njima...", ističe mitropolit.

Istakao je da činjenica da je Crna Gora potpisala ugovore sa drugim tradicionalnim verama, ali ne i sa Srpskom pravoslavnom crkvom, ukazuje na to da SPC u ovoj državi trpi diskriminaciju i nije u ravnopravnom položaju sa drugim verama. Precizira, međutim, da Ugovor ne konstituiše Crkvu.

Upitan o optužbama za mešanje Crkve u politiku, Joanikije kaže da nisu mogli da prihvate da pasivno posmatraju kako, kako kaže, bivši režim planski i sa zlom namerom radi na ukidanju verskih prava i sloboda, tj. na postepenom ukidanju Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR