Glas Javnosti

Mitropolit Amfilohije: Služba u Ostrogu „za sve i za svja“

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da se sveta služba koju je služio u manastiru Ostrog prinosi „za sve i za svja”

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije poručio je danas da se sveta služba koju je služio u manastiru Ostrog prinosi „za sve i za svja”, kako za sveštenstvo koje ju je služilo, tako i za one koji nisu mogli da prisustvuju „zbog ove savremene nesreće koje je pritisla rod ljudski”.
 

Mitropolit je na praznik Vaskrsenja Hristovog služio svetu arhijerejsku liturgiju u Crkvi Vavedenja Presvete Bogorodice u Gornjem Ostrogu, kojoj zbog epidemije kovida 19 nisu prisustvovali vernici.

Mitropolit je u besedi, nakon svetog pričešća i osveštavanja vaskršnjih jaja, iz ostroške svetinje pozvao narod da „svoje domove i svoja srca pretvore u oltare Božije”.

„Na to smo svi prizvani ovom svetinjom ostroškom, pre svega i iznad svega jer vaskrsenje Hristovo nije prosto običaj nekakav ovozemaljski i ljudski, nego je vaskrsenje Hristovo temelj i osnova sveukupnog ljudskog života, temelj i osnova vasione, priziv svoj vasioni, svim stvorenjima na preobražaj, na vaskrsenje i na večni život”, naveo je mitropolit Amfilohije.

On je u poslanici poručio da su svedoci toga Sveti Vasilije i svi oni koji veruju u Hrista i u večni život, večno ljudsko dostojanstvo. Kaže da je to jedina vera koja je razumna, spasonosna, koja je temelj svega, ali da postoji i ona druga, koja se svega toga odriče.

„Odriče se Boga i svetinje Božije, odriče telo i krv Gospodnju – sveto pričešće odriče. To je druga vera, to je lažna vera, to je bezbožna vera, to je vera kojom se gubi smisao i crva i mrava i zvezde i sunca i meseca i vasione, i kojom se gubi smisao sveukupnog ljudskoga roda od početka do danas, do kraja sveta i veka“

Mitropolit je podsetio i na stradanje i svetiteljstvo Vasilija Ostroškog i na kraju besede čestitao najveći hrišćanski praznik.

i prikivanje u ovu ostrošku stenu i kroz to raspeće zajedno sa Hristom, on je zadobio i silu vaskrsenja, sačuvane njegove svete mošti kojima se i mi danas isceljujemo i radujemo i preko njih svedočeći živoga Gospoda vaskrsloga iz mrtvih – Hrista Boga našega kome neka je slava i hvala u vjekove vjekova. Hristos Voskrse! Vaistinu Voskrse!”

novosti.rs

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR