Glas Javnosti
posta

UDARILI NA MANASTIR: Neprijateljima MITROPOLIJE smeta i kada ulepšavaju SVETINJU na Cetinju! (VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Grupa građana okupila se ispred Cetinjskog manastira, kako bi izrazila negodovanje zbog radova koji se izvode unutar manastira, zahtevajući da se povodom ovih radova izjasne nadležne institucije o tome da li za tako nešto u opšte postoji dozvola. Međutim, iz mitropolije tvrde da nema mesta podizanju tenzije te da je u pitanju samo rekonstrukcija dotrajalih instalacija.

- Zbog zlonamernih objava na društvenim mrežama i pojedinim internet portalima o navodnoj devastaciji u Cetinjskom manastiru i današnjeg neprimerenog ponašanja grupe građana Cetinja u Cetinjskom manastiru i pred njim, dužni smo da se obratimo javnosti sa pojašnjenjem - navode iz Cetinjskog manastrira i pojašnjavaju da se u toj verskoj instituciji vrši popravka mokrih čvorova.

Iz Uprave Cetinjskog manastira  saopšteno je  da je 80-ih godina prošle godine u saradnji sa Muzejima Cetinje i tadašnjom republičkom i opštinskom upravom, obavljena rekonstrukcija manastira u okviru koje je od velikog dijela njegovog unutrašnjeg prostora ustrojen crkveni muzej - Riznica Cetinjskog manastira, radi prezentacije bogatog crkvenog kulturno-istorijskog nasljeđa svim posjetiocima grada.

- Kao što je svakome razumnome jasno, za potrebe primanja većeg broja posjetioca Cetinjskog manastira i Riznice, bilo je potrebno uraditi odgovarajuće mokre čvorove, što je tada, dakle, prije četrdesetak godina i urađeno. Taj prostor i dan-danas služi u iste svrhe - navode iz Mitropolije. 

Posljednjih sedmica se vrši zamena pločica i unutrašnje vodovodne i kanalizacione infrastrukture tog prostora, koja je od višedecenijske upotrebe dotrajala i kako kažu, ne služi svojoj svrsi. Nakon uređenja i popločavanja prostora oko Cetinjskog manastira prije petnaestak godina, koje je kompletno izvršeno u organizaciji državnih vlasti, došlo je do pogoršanja situacije, jer se desilo sleganje terena, što je u nastavku dovelo do oštećenja glavnih kanalizacionih vodova.

- U svakom slučaju, činjenice su sledeće: dva mokra čvora u suterenu Cetinjskog manastira su napravljena prije više od četrdeset godina, a danas se vrši njihova popravka, jer su dotrajali. Svaka priča mimo ove služi samo za nastavak anticrkvene hajke i predstavlja namjeran pokušaj dizanja bespotrebnih tenzija i vještačkog izazivanja incidenata - kazali su iz MCP.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR