Glas Javnosti

MILO U NOVOJ AFERI! Sud u Palermu objasnio kako je "oprao" 20 miliona evra

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović pomenut je u dokumentu istražnog sudije suda u Palermu Alfreda Montalta u predmetu kojim je obuhvaćen bivši albanski naftni tajkun Rezart Tači, javlja Radio-televozija Crne Gore.

Tači i nekoliko italijanskih državljana sumnjiče se zbog mogućeg pranja više od 20 miliona eura.

Kako pokazuje izveštaj istražnog sudije do koga je došao Portal RTCG osim crnogorskog predsednika pomenut je i njegov brat Aco, pojedinačno najveći akcionar Prve banke Crne Gore.

Izveštaj o istražnim radnjama suda u Palermu, koje je potpisao istražni sudija Alfredo Montalto, sadrži transkript razgovora Rezarta Tačija i osumnjičenog italijanskog državljanina Danijelea Kestagallija, gde se vidi da Tači pominje Đukanovića u kontekstu intervencije da bi se preko "predsedničke banke“ iz Crne Gore obavila međunarodna isplata.

Na strani 17 italijanskog istražnog izvještaja navodi se kako su istražitelji utvrdili, koristeći otvorene izvore, da su crnogorski predsednik Milo Đukanović i njegov brat Aco Đukanović, 2006. godine i kasnije, učestvovali u privatizaciji nekadašnje Nikšićke banke, koja je postala Prva banka Crne Gore.

Osim na strani 17, transkript Tačijevog razgovora, navodi portal Javnog servisa,  pominje se i na strani 58, gde se vidi da je pomenut takođe Milo Đukanović. Dokument suda u Palermu prvi je objavio albanski novinar Timi Samardžiu, u emisiji Zona Zero na Top News TV, ističući da se iz tih dokumenata jasno vidi transfer velike količine novca za potrebe mafijaške organizacije „Koza nostra“.

Sudija Alfredo Montalto potpisao je izveštaj o preliminarnim istražnim radnjama 4. novembra ove godine. Fabio Petrucela je optužen da je sarađivao sa Kestagalijem, Tačijem i drugim, zasad nepoznatim osobama, za potrebe mafijaške organizacije Koza nostra, a u vezi sa pranjem 22.340.285 evra. Ovaj iznos je uzet od banke "Banka delo Stato” na ime Frančeska Zuma, a za potrebe mafijaške organizacije. Ta transakcija se, po navodima iz ovog sudskog dokumenta, sastoji od kupovine argentinske obveznice za četiri miliona evra, uz monetizaciju dva poverenička fonda koja se nalaze u Lihtenštajnu za 18.399.966 evra.


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR