Glas Javnosti
posta

MILO PRAVI SAVEZ: Nema mesta za one koji su pomešali veru i politiku 

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Lideri DPS, vladajuće koalicije formiraju državotvorni savez, čiji je krajnji ishod uspostavljanje nove vlasti u kojoj neće biti mesta za partije koje negiraju državnu nezavisnost Crne Gore. Pozvani su Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci.

Lideri partija vladajuće koalicije formiraju državotvorni savez, u koji će biti pozvani Socijaldemokratska partija i Građanski pokret URA, kao i pojedinci, a njegov krajnji ishod trebalo bi da bude uspostavljanje nove vlasti u kojoj neće biti mesta za partije koje negiraju državnu nezavisnost Crne Gore.

Sastanak je inicirao lider DPS-a Milo Đukanović, koji je, obezbedio saglasnost sadašnjih koalicionih partnera da nakon verifikacije poslaničkih mandata neće ulaziti u savez sa koalicijama koje negiraju državnost Crne Gore. Iz GP URA više puta su ponovili da će poštovati izbornu volju građana i da neće u savez sa DPS.

DPS je sinoć objavio da je na njihovu inicijativu u Podgorici održan sastanak sa koalicionim partnerima u parlamentu. Na njemu su, pored lidera DPS-a učestvovali lideri Socijaldemokrata, Bošnjačke stranke, Albanske alternative, Demokratske unije Albanaca, Demokratske partije, Force, Liberalne partije i HGI.

- Polazeći od ostvarenih rezultata na parlamentarnim izborima održanim 30. avgusta, na sastanku je jednoglasno dogovoreno zajedničko delovanje ovih partija u okviru saveza za evropsku, građansku, antifašističku Crnu Goru, koji će biti posvećen očuvanju tekovina i temeljnih vrednosti po kojima je naša zemlja danas prepoznatljiva, i doprinositi demokratskom i ekonomskom razvoju i dostizanju evropskog kvaliteta života naših građana. Lideri ovog bloka su jednoglasni u stavu da je on otvoren i za druge partije sličnih programskih opredeljenja ali kao i za sve progresivne društvene snage i pojedince koji su spremni da u novonastalim okolnostima u kojima može biti ugrožena nezavisnost i samostalnost Crne Gore doprinesu ostvarenju zajedničkih strateških evropskih ciljeva - navodi se.

DPS je ranije juče izrazila očekivanje da se međunarodna zajednica neće mešati u formiranje nove vlasti u Crnoj Gori, navodeći da je spremna za postizborne razgovore s potencijalnim partnerima, s kojima je do sada konstituisala parlamentarnu većinu.

Koalicioni partneri DPS-a​ - nakon parlamentarnih izbora 2016. bile su SD, BS, Liberalna partija, HGI i Forca, s kojima sada, nakon privremenih rezultata izbora, partija Mila Đukanovića ima 38 poslaničkih mesta od ukupno 81, koliko ima Skupština.

U izbornoj noći, Đukanović je, nakon prebrojanih 90 odsto glasova, između ostalog, rekao da "s koalicionim partnerima imamo 40 mandata, borba za većinu poslaničkih mesta i dalje traje".

Koalicioni partner DPS-a ranije je bio SDP, koji se nije oglašavao u vezi s ovom izjavom lidera DPS-a i predsednika države.

O njoj i pozicioniranju nakon konačnih izbornih rezultata SDP će razgovarati danas na sednici Predsedništva partije. Iz SDP-a ranije je saopšteno da oni ne nameravaju da budu deo buduće parlamentarne većine, jer ne dele stavove koalicije "Za budućnost Crne Gore" oko državnih pitanja. Iz Bošnjačke stranke takođe nema nagoveštaja saradnje s novom parlamentarnom većinom, dok se dve albanske koalicije još nisu izjasnile. DPS je najavio sednicu Glavnog odbora partije za petak, koji po Statutu DPS-a formalno donosi konačne političke odluke.

Iz DPS-a juče je poručeno, kako su naveli, da nema razgovora s onima koji su na izborima pomešali veru i politiku, koji državu vraćaju u prošlost i truju velikosrpskim nacionalizmom.

(Glas javnosti/Sputnik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR