Glas Javnosti

MILO ĐUKANOVIĆ POSLE IZBORA: Prisustvo Evropske mreže organizacije za monitoring izbora važno za DEMOKRATIJU

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović izjavio je danas da je prisustvo posmatračke misije Evropske mreže organizacije za monitoring izbora (ENEMO) bilo izuzetno važno za demokratski karakter izbornog procesa u Crnoj Gori.

Đukanović je u razgovoru sa šefom te misije Đanlukom Pasarelijem u Podgorici rekao da na kraju tog procesa, svi imaju razloga za zadovoljstvo, jer je, kako je kazao, Crna Gora pokazala da ima demokratski kapacitet, uprkos najavama mogućih komplikacija, i solidan demokratski temelj koji je u stanju da odgovori potrebi tranzicije vlasti.

Sve to je, istakao je Đukanović, dobra potvrda da proteklih 30 godina nismo izgubili i da "bez obzira na kritičke opservacije i predrasude prema Balkanu sa određenih adresa, na ovim prostorima ipak imamo značajan broj praksi koje potvrđuju kapacitet za evropski standard i članstvo u EU i da demokratija i kultura u kontinuitetu rastu u Crnoj Gori".

Poručio je da da će Crna Gora, nakon pažljivo pročitanog Izveštaja ENEMO, kao i do sada, raditi na otklanjanju slabosti i unapređenju izbornog sistema, saopšteno je iz Kabineta Đukanovića. 

Pasareli je istakao da je svedočio istorijskom trenutku, ne zbog rezultata izbora, već zbog odnosa i odluke Đukanovića, na koje, kako je kazao, može biti ponosan jer predstavljaju korak unapred ka demokratskom sazrevanju.

Pasareli je uz najavu da će sva zapažanja o izbornim i postizbornim istupanjima učesnika procesa prezentovati u konačnom Izveštaju, ocenio da je ovo prekretnica za Crnu Goru i da je važno ukazati na određena upozorenja u kontekstu buduće politike i evropskog puta Crne Gore.

(Glas javnosti/Kurir.rs)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR