Glas Javnosti

MILO ĐUKANOVIĆ MOŽE DA BUDE RAZREŠEN DUŽNOSTI VEĆ DANAS? Crna Gora na nogama, napetost raste

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Sud danas odlučuje o tome da li je Đukanović povredio Ustav.

Ustavni sud danas odlučuje o tome da li je predsednik Crne Gore Milo Ðukanović povredio Ustav javnim zahtevom da se izmesti ustoličenje mitropolita Srpske pravoslavne crkve Joanikija iz Cetinjskog manastira, od 5. septembra prošle godine.

Zahtev za ocenu Ustavnom sudu podnela je Skupština Crne Gore, a kao kršenje najvišeg državnog akta navedene su dve Ðukanovićeve izjave od 28. avgusta na Cetinju, u kojima je kao šef države i DPS-a apelovao da Srpska pravoslavna crkva obavi ustoličenje mitropolita Joanikija van Cetinja i kada je najavio da će i on biti na Cetinju 5. septembra na dan ustoličenja sa građanima koji se protive tom činu.

Ako se sudije saglase da je Ðukanović povredio Ustav, Skupština može da ga razreši.

U slučaju negativnog odgovora, stavlja se tačka na ovaj slučaj.

Tamošnji mediji objavili su juče, pozivajući se na svoja saznanja, da sudija izvestilac Ustavnog suda Crne Gore u ovom predmetu, Milorad Gogić, smatra da je Ðukanović povredio Ustav pozivom da se izmesti ustoličenje mitropolita Joanikija sa Cetinja, jer se mešao u odluku Mitropolije crnogorsko-primorske, ali i da je malo verovatno da će takav stav dobiti većinu.

U Predlogu za pokretanje postupka navodi se da je Ðukanović svojom izjavom grubo povredio član 14 Ustava koji propisuje da su "verske zajednice odvojene od države, kao i da su verske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju verskih obreda i verskih poslova".

Više sagovornika lista je stava da je malo izvesno da će sudija izvestilac dobiti podršku kolega na plenarnoj sednici.

Ustavni sud funkcioniše u nepotpunom sastavu, sa četvoro sudija, jer je troje sudija otišlo u penziju i u toku su konkursi za izbor njihovih naslednika.

Da bi odluka bila doneta potrebno je da za nju glasa svih četvoro sudija od ukupno sedmoro - što je malo verovatno.

Sud će o ovom predmetu odlučivati iza zatvorenih vrata.

BONUS VIDEO: Psihoterapeut i specijalista za prevare otkriva da neverstvo uništava

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR