Glas Javnosti

Srbija CRNU GORU POMOGLA sa VIŠE OD MILIJARDU EVRA nakon STRAVIČNOG ZEMLJOTRESA a prijateljstvo dve zemlje danas je DALJE NEGO IKAD!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crna Gora je 1979. godine doživela katastrofalan zemljotres. Prva je u pomoć priskočila Srbija i pomagala narednih 14 godina!

Zemljotres  od 15. aprila 1979. godine (06h 19m GMT) sa magnitudom 7.0 jedinica Rihterove skale izazvao je katastrofalna razaranja sa intenzitetom od devet stepeni Merkalijeve skale na celom Crnogorskom primorju, na dužini od preko 100 kilometara.

Epicentar zemljotresa se nalazio u Jadranskom moru, između Ulcinja i Bara, na udaljenosti od 15 km od obale. U ovom zemljotresu 101 osoba je izgubila život u Crnoj Gori i 35 u Albaniji. Stradali su gradovi: Ulcinj, Bar, Petrovac, Budva, Tivat, Kotor, Risan i Herceg Novi, a razoreno je 250 naselja Kosova

youtube

Svaki zaposleni u Srbiji tada je za pomoć bratskom crnogorskom narodu izdvojio 0,50 odsto svoje plate (u iznosu današnja dva evra). Mesečno ta pomoć je iznosila oko 6 miliona evra, na godišnjem nivou oko 27 miliona evra a za skoro 15 godina koliko je ta pomoć Srbije trajala Crnoj Gori je uplaćeno preko milijardu evra!

Srbija nije tražila zahvalnost, učinila je to jer Crnogroce smatra bratskim narodom.

Ipak, zvvnična Podgovorica u posledenje dve decenije uzvratila je najstrašnjiom antirspskom propagandom, priznanjem nezavisnosti Kosova a čak i nova vlada Zdravka Krivokapića tu odluku o Kosovu nije promenila niti je vratila srpskom ambasadora kojeg je bivš irežim DPS-a proglasio personom non grata.

Srbija je Crnu Goru darovala hlebom i uvek će to činiti zbog zajedničke istorije, tradicije i bratstva.

Da nam se vraća kamenom ipak nismo zaslužili.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR