Glas Javnosti

Ljubljanski institut osudio režim Mila Đukanovića: "Slučaj crnogorskog ANB-a"

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Za onog ko nije bio na licu mesta kad je crnogorska policija na Cveti privela nekoliko sveštenika Srpske pravoslavne crkve, verovatno i mitropolita Amfilohija, nemoguće je utvrditi činjenično stanje na terenu.

Sveštenici su privedeni pod optužbom da su kršili zabranu okupljanja, koja je deo striktnih epidemioloških mera.

Ono što je, međutim, uprkos daljine jasno, jeste to da Podgorica koristi jednu situaciju koju je sama kreirala, i koja se isključivo tiče vere, religije i crkve, za podizanje spirale opšte nesigurnosti, dok se čitav region, uključujući i Crnu Goru, nadljudskim naporima bori za suzbijanje pandemije.

Ljubljanski Institut IFIMES (Međunarodni institut za bliskoitočne i balkanske studije) je 2. aprila izdao saopštenje koje se upravo bavi razlikom između činjenica i interpretacije, te razdvaja klijentelističku strategiju nacionalne vlasti, od religioznih protesta crnogorskih građana.

Tematski blok o Crnoj Gori se pojavljuje pod naslovom: "Zaraženi bezbednosno-obaveštajni sistemi: Slučaj crnogorskog ANB-a".

Na početku upozorenje: Institut IFIMES treba koristiti umereno, jer on ponekad deluje kao da sam sebi gazi pod nogama. Izveštaji su neujednačeni, često napisani grubim jezikom. Ali kako ga kritičari istovremeno optužuju da je jugonostalgičarski, islamski, islamistički i antiislamski, prosrpski i antisrpski, čini se da analitičari IFIMES-a imaju momente nepristrasnosti, iako ne uvek u isto vreme.

U medijskom saopštenju od 2. aprila, IFIMES za situaciju političke nesigurnosti u Crnoj Gori optužuje režim Mile Đukanovića, na čiji nalog nacionalna bezbednosna služba ANB "pušta informativni virus" u banke podataka NATO alijanse.

IFIMES: "Slučaj infekcije bezbednosnih sistema u regionu Balkana je najbolje ilustrovati preko primera Agencije za nacionalnu bezbednost (ANB) Crne Gore, koja intenzivno radi na infekciji bezbednosnih sistema Severne alijanse.

Mitropolija crnogorsko-primorska Srpske pravoslavne crkve je organizovala masovne litije i molitve kao reakciju na usvajanje Zakona o slobodi religije 27. decembra prošle godine. U januaru je ANB počela da intenzivno kreira i šalje nepouzdane, često lažne informacije o tim okupljanjima, predstavljajući ih kao snage koje podrivaju NATO i ruše državnost Crnu Goru.

Takvo friziranje informacija ne odlazi samo u NATO sisteme, već se preko njih preliva i u partnerske organizacije NATO alijanse. Cilj takve dezinformacione kampanje ANB-a nije sagledavanje istine na terenu, već zaštita režima Mile Đukanovića (DPS).

Za one koji poznaju situaciju u Crnoj Gori, jasno je da bi masovna okupljanja i navodno podrivanje države Crne Gore prestala istog momenta kad bi se povukao sporni zakon. Zbog toga, NATO bi trebalo da obrati više pažnje na verifikaciju i klasifikaciju podataka koji dolaze iz Crne Gore i upozori tamošnji režim da ne zloupotrebljava članstvo u NATO-u za lične obračune.

Režim Mila Đukanovića, koji vlada već 31 godinu, uplašen je protestima u kojima sudeluje trećina građana različitih etničkih zajednica. Štaviše, izvesne informativne službe iz regiona i pojedine osobe iz njih su uključeni u Đukanovićevu koruptnu i kriminalnu mrežu. To zahteva strožu kontrolu nad radom regionalnih informativnih službi.

Analitičari veruju da je Crnoj Gori neophodno hitno pomoći u borbi s virusom, pošto bi nepravovremena nacionalna reakcija mogla rezultovati visokim brojem smrti. Ali najsnažniji virus koji u Crnoj Gori širi infekciju već trideset godina je virus kriminala i korupcije, koji je penetrirao i zarazio sve segmente društva, a čiji je nosilac vladajuća Demokratska partija socijalista (DPS) i njen lider Milo Đukanović", navodi IFIMES.

Uskrs u uslovima epidemije, Eparhija austrijsko-švajcarska

Da li i kako Srpska pravoslavna crkva na teritoriji Srbije, Crne Gore, Severne Makedonije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine poštuje zabranu okupljanja u sklopu epidemioloških mera, znaće građani i vlasti u tim državama.

Za područje Eparhije austrijsko-švajcarske sa sedištem u Beču, episkop Andrej je 7. aprila izdao saopštenje kojim u potpunosti podržava epidemiološke mere austrijske vlade i propisane socijalne distance, jer one ovog momenta "spasavaju živote", poručuje Andrej brojnoj srpskoj verskoj zajednici.

Uskršnja bogosluženja u hramovima Srpske pravoslavne crkve u Beču odvijaju se "po ustaljenoj praksi, ali uz veću opreznost", kaže vladika. U praksi, to znači da je dopušteno prisustvo ograničenog broja sveštenika, da su službe bez vernika, sa video-prenosima preko društvenih mreža.

Osnovno pravilo austrijske eparhije SPC: Ne izlagati opasnosti ni sebe ni druge. U to ime vladika Andrej je molio vernike da se ne okupljaju oko hramova na praznik Vrbice prošle sedmice, moli ih da ne dolaze ni na Cveti danas, ni tokom uskršnje nedelje koja je upravo počela, "kako ne bismo ušli u rizik zatvaranja naših hramova".

Bečki nadbiskup kardinal Šenborn je za katolički Uskrs takođe držao misu u praznoj Katedrali Svetog Stefana, a nacionalni ORF prenosio.

Izvor: RTS

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR