Glas Javnosti

KOSOVO BI DA IZAĐE NA MORE! Tužbom u Strazburu traži deo CRNE GORE!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Kosovo bi da preko Crne Gore izađe na more.

Tačnije, putem uvale Kamenovo na Budvanskoj rivijeri oko koje Priština već duže od decenije bezuspešno vodi spor kako bi dokazala da je nekadašnje odmaralište izgrađeno u zaleđeni plaže vlasništvo „građana Kosova“. Podneli su i žalbu Apelacionom sudu Crne Gore, ali i tužbu Međunarodnom sudu u Strazburu.
Iako od Prištine do Drača u Albaniji novim autoputem do Jadrana mogu da stignu za četiri sata, ne odustaju od, kako tvrde - svog parčeta crnogorske obale.

Kosovska agencija za privatizaciju, naime, tvrdi da je 33 hiljade kvadrata zemljišta u zaleđu Kamenova, jedne od najlepših plaža ne samo u Crnoj Gori, na kome se nalazilo kosovsko sindikalno odmaralište, bila imovina državnog preduzeća DP „Rekreaturs“ iz Prištine.

Tokom 1999. godine, četiri radnika tog preduzeća srpske nacionalnosti, kako navode u Agenciji, zahvaljujući dokumentaciji koju su posedovali, preregistrovali su DP „Rekreaturs“ iz Prištine u DP „Rekreaturs“ Budva i svu imovinu uknjižili na budvansko preduzeće.

Pošto je Osnovni sud u Kotoru odbio tužbu kosovske Agencije za privatizaciju ona je podnela žalbu Apelacionom sudu. Kako ovih dana pišu mediji u Crnoj Gori, Agencija za privatizaciju čeka i na izjašnjavanje Međunarodnog suda u Strazburu gde su podneli tužbu.

Firma „Rekreaturs“ Budva je u međuvremenu privatizovana. Kupac je 2002. godine bila je „Atlas grupa“ nekadašnjeg tajkuna od poverenja Mila Đukanovića, sada odmetnutog Duška Kneževića. U katastarskoj evidenciji crnogorske Uprave za nekretnine, međutim, piše da je kompleks od gotovo tri i po hektara na kome se nekada nalazilo kosovsko odmaralište svojina Crne Gore, a korišćenje je upisano na firmu „Rekreaturs”.

Tokom protekle decenije sporenja o vlasništvu nad 3,3 hektra u zaleđu Kamenova, od nekadađšnjeg odmarališta su ostale samo oronule barake radničkog odmarališta u koje su se 1999. godine uselile izbeglice sa Kosova i Metohije. Nakon pokušaja njihovog nasilnog iseljavanja, izbeglice su prihvatile da napuste barake, uz naknade koje su dogovorili sa budvanskim „Rekreatursom". Kako stvari sada stoje, Priština i Podgorica će se oko Kamenova još ćerati, ali uz slabe šanse samoproglašenog Kosova da preko Crne Gore dobije izlaz na more. Pogotovo što Kamenovo potražuju i meštani, tvrdeći da im nikada nije isplaćena naknada za eksproprijaciju zemljišta, odnosno da im je gotovo polovina zemlje oteta i na njoj izgrađeno odmaralište, zbog čega već više od deceniju vode sudsku borbu za povratak đedovine.

Zato je Osnovni sud u Kotoru još pre 15 godina doneo privremenu meru zabrane otuđenja, raspolaganja i opterećenja zemljišta koje je predmet spora.

(Glas javnosti/Sputnjik)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR