Glas Javnosti

KOMENTARI SAMO PLJUŠTE! Austrougarska tvrđava na crnogorskom primorju oglašena na prodaju?! (FOTO+VIDEO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Stara tvrđava Arza na crnogorskom primorju prodaje se putem oglasa, što je uzburkalo crnogorsku javnost uz brojne negativne komentare na društvenim mrežama.

"Proverićemo vlasništvo. Poslije decenija raspikućstva država bi trebalo da preuzme ovakva kulturna bogatstva i da ih valorizuje kako treba. I to će uraditi novcem koji ste vi građani preko računa sa kju-ar kodovima finansirali", poručio je Spajić.

Novinar Dana pokušao je da pozove broj telefona koji je istaknut na tvrđavi, međutim, nije bilo odgovora. Radi se o telefonskom broju koji je dostupan na Viberu.
Dan je u februaru 2019. godine objavio da tvrđava Arza u Upravi za nekretnine nije upisana kao kulturno-istorijski spomenik, niti kao zaštićeno kulturno-istorijsko dobro, već kao stambena zgrada od 430 metara kvadratnih. Nadležni u Upravi za zaštitu kulturnih dobara godinama mimo zakona tako su zanemarivali vredan kulturno-istorijski objekat – tvrđavu Arza na Luštici.


Zakonom o zaštiti kulturnih dobara propisano je da kulturno dobro može biti u državnoj ili privatnoj svojini, član 2, kao i da svako može da podnese nadležnoj Upravi inicijativu za uspostavljanje zaštite kulturnog dobra.

U daljim odredbama tog zakona propisano je kako se utvrđuje status kulturnog dobra, uspostavlja zaštita na kulturno-istorijskom dobru, kao i upis u katastar nepokretnosti.
 
Prema podacima Uprave za katastar i državnu imovinu, tvrđava Arza danas se vodi kao vlasništvo kompanije RCG invest, prenosi RTCG.
Iz kompanije RCG-invest saopštili su, međutim, da se radi o „postupku nepoznatih pojedinaca koji su mimo njihovog znanja na austrougarsku tvrđavu Arza, na poluostrvu Luštica, postavili transparent sa brojem telefona, kojim se aludira da se pomenuto kulturno dobro prodaje“.
„Odmah nakon što smo ujutru videli da je neko postavio transparent, on je uklonjen. Smatramo da je posredi nečija provokacija, zato se kompanija RCG-Invest ograđuje od ovakvih postupaka. Objavljivanem fotografija na kojima se vidi broj telefona napravljena je šteta našoj kompaniji, zato i želimo javnost upoznati da mi nismo inicijatori“, naveli su iz tekompanije, prenose Vijesti.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOSKOMENTAR