Glas Javnosti

KLJUČA U CRNOJ GORI: PUĆI ĆE NEVIĐENI SKANDAL! "Krivokapić ne može i NE SME da odlučuje o tome"

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić bi 25. februara ove godine na sednici Sudskog saveta mogao odlučivati o izboru predsednika Upravnog suda.

- Sama pomisao da šef izvršne vlasti i prisustvuje a kamoli da odlučuje o nosiocima funkcija u sudskoj vlasti - sama je po sebi nonsens, da ne kažem ustavno-politički skandal - kaže bivši premijer Duško Marković.

On je bio ministar pravde kada su usvojeni amandmani na Ustav Crne Gore kako bi se osigurala nezavisnost pravosuđa, kao i nakon toga kada je, sa istim ciljem, mijenjan Zakon o sudovima i Sudskom savetu.

Tada je Venecijanska komisija Saveta Evrope na predloge amandmana i predlog izmjena zakona dostavljala mišljenje, koje je uglavnom usvojeno.

Bivši ministar pravde Duško Marković je o tome u pisanoj izjavi za “Vijesti” rekao da je “Ustav Crne Gore propisao sastav Sudskog saveta, i upravo zbog nedvosmislenog ustavnog određenja ne smije se dozvoliti tumačenje koje derogira najviši pravni akt i njegove ciljeve uređenja sudske vlasti”.

”Tumačenje da predsednik Vlade, kao privremeni rukovodilac radom ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, kao takav određen administrativnim aktom, a u slučaju upražnjenog ministarskog mesta, treba da bude član Sudskog saveta - pogrešno je i neodrživo jer je upravo Ustav ostavio mogućnost i proceduru izbora novog ministra pravde koji bi sedio u Sudskom savjetu. Samo ministra, i nikoga drugog”, rekao je on.BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR