Glas Javnosti

KAKO JE TO BILO RANIJE: Uslov za rimokatoličke sveštenike u kneževini Crnoj Gori bio poznavanje srpskog jezika i srpske istorije!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Oni kandidati koji su želeli da imaju stručnu teološku spremu, morali su da polažu ispite pred naročitom komisijom i to: iz srpskog jezika i crkveno-slovenskog jezika, srpske istorije i zemljopisa srpskijeh zemalja", navodi se u članu 35 Zakona Kneževine Crne Gore.

Zakon knjaza Nikole koji se odnosio na Rimokatoličko sveštenstvo propisivao je da je uslov za rimokatoličke sveštenike u kneževini Crnoj Gori – poznavanje srpskog jezika i srpske istorije!

Foto: IN4S

 Članom 34. Zakona navedeno je da „sve sveštenoradnje u narodu rimokatoličke veroispovijedi  vrši rimokatoličko sveštenstvo“.

Foto: IN4S

Foto: IN4S

Foto: IN4S

-Parohijski sveštenik može biti ono lice, koje je crnogorski podanik i koje je svršilo stručnu rimokatoličku teološku školu, i čije duševne i tjelesne sposobnosti odgovaraju kanonima i propisima ovog zakona. Oni kandidati koji bi na strani dobili stručnu teološku spremu, imaju polagati ispite pred naročitom komisijom  i to: iz srpskog jezika i crkveno-slovenskog jezika, srpske istorije i zemljopisa srpskijeh zemalja- navodi se u članu 35 Zakona Knjaževine Crne Gore.

(Izvor: IN4S)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR