Glas Javnosti

KAKO ĆE IZGLEDATI SKUPŠTINA CRNE GORE: PES i DPS najveće partije, za vladu potrebna koalicija

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori pobedu je ostvario Pokret Evropa sad. Sa ostvarenih 26 odsto glasova ovaj pokret ima 24 mandata u parlamentu, što je nedovoljno za većinu.

To znači da će lider ovog pokreta Milojko Spajić biti primoran da sa nekim od svojih političkih (ne) prijatelja oformi koaliciju.

Naime, prema podacima Centra za demokratsku tranziciju (CDT), ovako izgleda raspodela mandata u crnogorskom parlamentu, posle prebrojanih 100 odsto glasova.

Pokret Evropa sad je osvojio 24 mandata. Tri mandata manje osvojila je Demokratska partija socijalista (DPS) i partneri.


Zatim sledi koalicija Za budućnost Crne Gore koju čine Nova srpska demokratija, Demokratska narodna partija, Radnička partija, a na čijem je čelu Milan Knežević i u crnogorskom parlamentu imaće 14 mandata.

Dva mandata manje osvojila je koalicija „Hrabro se broji!“ koju čine Demokrate Alekse Bečića i pokret URA Dritana Abazovića – ukupno 12.

Na kraju, u skupštinu Crne Gore ulaze i stranke nacionalnih manjina – Bošnjačka stranka sa šest mandata, Albanski forum sa dva, kao i Albanska alijansa i Hrvatska građanska inicijativa (HGI) sa pp jednim mandatom.

Ostalih sedam lista nije ostvarilo rezultat dovoljan za ulazak u parlament.


Glas javnosti/N07S

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR