Glas Javnosti

ISPOVEST SRPSKOG VOJNIKA IZBAČENOG IZ VOJSKE CRNE GORE: Ostao bez posla zato što je Srbin!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

U petak je u Osnovnom sudu u Podgorici održano pripremno ročiste po tužbi Milana Medojevića iz Mojkovca, a protiv Vojske Crne Gore, radi poništenja rešenja o prestanku radnog odnosa.

Medojević je ispričao da mu je Vojska Crne Gore prekinula radni odnos iz razloga što je Srbin i što nikada nije hteo da se odrekne svog srpskog identiteta.

-U Vojsci sam proveo skoro 10 godina. Tokom juna prošle godine, Vojska Crne Gore je odbila da mi produži ugovor, pravdajući da nisam potreban službi. To naravno nije tačno, zato što je moje formacijsko mesto u garnizonu u Kolašinu, ekspresno popunjeno drugim vojnikom, kaže Medojević. Sve je to učinjeno zato što sam se javno a i u Vojsci deklarisao kao Srbin. Nadležni su me više puta upozoravali na to, kazao je Medojević.

Dalje u razgovoru ističe, da je kao pripadnik VCG imao besprekoran dosije, kao i da je prošao obuku za odlazak u mirovnu misiju u Avganistanu.

-Ja sam Srbin i nisam želeo ni za kakvu cenu da to promenim, iako sam znao da me to može koštati posla. Takođe, želim da napomenem da sam i van službe poštovao sva pravila, nisam se bavio političkim radom i nisam član nijedne političke partije. Jedina moja krivica je - što sam Srbin-objašnjava Medojević.

Takođe, ističe da javnost u Crnoj Gori zna da on nije jedini koji je udaljen iz Vojske  zato što je po nacionalnom opredeljenju Srbin.

-Bilo je ranije takvih primera, ali čini mi se da ih je sve više i više u poslednje vreme. Vojsci je zabranjeno učešće na litijama što je skandalozno- rekao je Medojević.

Njegov punomoćnik, advokat Nikola Baltić, u kratkoj izjavi, je kazao, da je predmetno rešenje nezakonito, da se radi o svojevrsnoj diskriminaciji koja je uzela maha u Crnoj Gori, da kao takva predstavlja nastavak progona protiv pripadnika srpske nacije u Crnoj Gori.

-U toku postupka, izvešće se dokazi, kojima očekujemo da se potvrde ovi navodi, te da se rešenje, doneto po osnovu mobinga, ukine, poručio je advokat Baltić.

Podsećanja radi, u maju mesecu objavljena je informacija da su svi vojnici srpske nacionalnosti koji su bili raspoređeni na dužnostima obezbeđenja vojnih objekata i magacina, širom Crne Gore, usmeno obavešteni da ne dolaze na posao do daljnjeg, bez ikakvog obrazloženja.

Takođe, ministar odbrane Predrag Bošković, je u više navrata, uputio direktivu starešinama, da utiču po dubini na one pripadnike Vojske Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, da promene svoju nacionalnu pripadnost ukoliko ne žele da budu odstranjeni iz službe.

Bošković: U Vojsci Crne Gore ima više od 20 odsto Srba

Ipak, ministar Bošković je početkom juna u Skupštini Crne Gore kazao da u Vojsci Crne Gore nikad neće biti prebrojavanja po veri i nacionalnosti, već isključivosti prema odnosu države čiju uniforme nose.

-Pošto sam dobio saglasnost da ovo mogu da kažem, načelnik, kako ga mi zovemo u Generalštabu G1, dakle glavni koji je odgovoran za kadrovanje je Srbin iz Trebinja. Bivši komandant vazduhoplovstva koji ide na misiju u Brisel je Srbin iz Kragujevca. Komandant najvećeg broda je Srbin iz Vojvodine. U Vojsci Crne Gore ima pripadnika svih nacija, dok Srba ima više od 20 odsto- poručio je tada Bošković, u odgovoru poslaniku DF-a Milanu Kneževiću.

Načelnik Generalštaba VCG kvalifikovao litije kao politički protest

-U Vojsci Crne Gore nema mesta za onoga ko misli da treba da brani crkvu od zakona, jer se od vojnika očekuje da brani državu u skladu sa zakonima i Ustavom- poručio je ranije načelnik Generalštaba Vojske Crne Gore, Dragutin Dakić.

-Niko vojnicima ne zabranjuje da praktikuju veru na način kako se to vrši, ali učestvovanje na protestima na kojima ima vidljivih primesa politike, na kojima se mogu videti samo zastave druge države je nedopustivo- kazao je Dakić.

(Izvor: IN4S)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR