Glas Javnosti

I SUSEDI U PROBLEMIMA: Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori – 794 evra

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Vrednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori u oktobru je, prema podacima Monstata, iznosila 793,9 evra, što je 1,6 odsto više nego u septembru, a skoro 19 odsto više nego u istom mesecu prethodne godine, prenosi Radio-televizija Crne Gore.

Građani smatraju da im je nakon svake kupovine novčanik značajno tanji i da im za osnovne proizvode, posebno hranu, treba mnogo više novca nego ranije.

Kako je saopšteno iz Monstata, od ukupne vrednosti minimalne potrošačke korpe, izdaci za hranu i bezalkoholna pića su iznosili 373,1 evro, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge iznosili 420,8 evra, piše N1.


Izdaci za hranu i bezalkoholna pića u oktobru ove godine u odnosu na septembar bili su veći 1,7 odsto, dok su izdaci za neprehrambene proizvode i usluge, u odnosu na septembar, zabeležili rast od 1,4 odsto, navodi se u izveštaju Monstata.

U odnosu na januar 2022, kada je potrošačka korpa iznosila 681 evro, u oktobru je viša za 16 odsto ili 113 evra, dok je u odnosu na isti mesec prethodne godine, kada je iznosila 667,9 evra, danas viša za skoro 19 odsto, odnosno 126 evra.

Samo izdaci za hranu su u odnosu na januar, kada su iznosili 302 evra, viši za 71 evro, a u odnosu na isti mesec prethodne godine, kada su iznosili 238 evra viši su za 135 evra.

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR