Glas Javnosti

'Govor Đukanovića pun mržnje prema sopstvenom narodu po kojem gazi već 30 godina'

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Lider opozicione crnogorske partije Nove srpske demokratije Andrija Mandić reagovao je na intervjuu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Mandić je ocenio da u intervjuu nema ničeg novog, osim, kako kaže, "ponovljenih proglasa, ne samo protiv Srpske pravoslavne crkve (SPC), Demokratskog fronta i ostatka opozicije već i čitave Crne Gore".

U intervjuu je predsednik Crne Gore optužio Srbiju da se još od vremena Slobodana Miloševića "najviše meša u unutrašnje stvari te zemlje" te da litije koje organizuje SPC predstavljaju vid političke borbe sa namerom da se promeni vlast, a ne zakon" (o slobodi veroispovesti).

Mandić je u saopštenju za javnost ocenio da posredi "govor mržnje" protiv sopstvenog naroda i istakao da Ðukanović trideset godina vlada na diskriminaciji i podelama, "protiv pomirenja, protiv sloge i ljudskog razumevanja".

Jedan od lidera DF-a kaže da Ðukanović "gazi" po narodu koji bi trebalo da predstavlja i ističe da je on jedini predsednik u "jednoj hrišćanskoj zemlji" koji "neukim i nekontrolisanim" jezikom vređa poglavara SPC, patrijarha Irineja, i poglavara mitropolije crnogorsko-primorske Amfilohija.

- Apsolutno većinsku religijsku zajednicu, kanonsku pravoslavnu crkvu, misli da će ugroziti zloupotrebom Skupštine, a njen veliki ugled urušiti nečovečnim postupcima i nasiljem usmerenim protiv naših vladika, monaštva, sveštenstva i verujućeg naroda i tako zatrti veru kod ljudi i oteti crkvenu imovinu - istakao je Mandić.

On je istakao da je Crnoj Gori neophodan put pomirenja i napretka i ocenio da Ðukanovićevo obraćanje predstavlja "njegovo oproštajno pismo od ove zemlje i ovog naroda".

Mandić je takođe Ðukanoviću optužbu SPC da je predvodnik opozicionog bloka na predstojećim izborima u Crnoj Gori ocenio kao "politički nonsens".

(Izvor: B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR