Glas Javnosti

DUŠKO KNEŽEVIĆ PORUČIO REŽIMU: Glavni specijalni tužilac Katnić teško narušava ugled Crne Gore u Interpolu

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Advokati predsednika Atlas grupe ocenjuju da je neozbiljno da Specijalno državno tužilaštvo sa Milivem Katnićem na čelu „preslišava“ Interpol.

Odbrana biznismena Duška Kneževića saopštila je danas da su poternice za okrivljenima u procesu „državni udar“ Aronom Šavivom i Džozefom Asadom ukinute po odluci Komisije za kontrolu međunarodnih poternica zbog postojanja preovlađajućih političkih dimenzija slučajeva, a u kojoj odluci je jasno navedeno da je raspisivanje poternice za ovim licima poslužilo Crnoj Gori za političke motivisane aktivnosti, a što Interpol kao neutralna međunarodna organizacija ne može i ne sme da dozvoli.

- Ove okolnosti su apsolutno jasne celokupnoj javnosti osim Milivoju Katniću, koji se nažalost nalazi na čelu Specijalnog državnog tužilaštva u Crnoj Gori“, ističe se u saopštenju Kneževićeve odbrane povodom izjave Specijalnog državnog tužilaštva Crne Gore od 21. 08. 2020. godine u kojoj je Katnić naveo da će tražiti pojašnjenje od Interpola, povodom ukidanja poternica za Kneževićem, Šavivom i Asadom

U saopštenju Kneževićeve odbrane, koje potpisuje advokat Zdravko Đukanović, se dodaje da navodi Katnića da će zatražiti objašnjenje od Interpola, predstavljaju nejasan, nerazumljiv i pravno irelevantan stav.

- Ono što se jasno vidi iz konteksta izjave Milivoja Katnića od 21.08.2020. godine jeste da je on kao specijalni državni tužilac ljut i nezadovoljan što je regulatorno telo Interpola uočilo u postupku kontrole da je u sva tri slučaja reč o politički montiranim procesima. Ovakvo postupanje čoveka koji se nalazi na čelu SDT je potpuno jednako postupanju u kojem bi učenik koji je nezadovoljan disciplinskom kaznom školskog nastavnog veća od direktora tražio pojašnjenje zbog čega je disciplinski kažnjen, poručili su Kneževićevi branioci.

U saopštenju se navodi da ovakvo postupanje ima i drugu ozbiljnu posljedicu, koja se, kako piše, sastoji u teškom narušavanju ugleda Crne Gore u Interpolu.

- Naime, situacije u kojima Komisija Interpola za kontrolu međunarodnih poternica ukida i briše iste iz sistema Interpola su izuzetno retke, a ovo telo je u kratkom vremenskom periodu zbog preovlađajuće političke dimenzije slučajeva ukinulo tri poternice SDT u Podgorici. Umesto da poučen ovakvim odlukama izvede jasan zaključak da je ovakav rad SDT na čijem je čelu u posednjih nekoliko godina neprihvatljiv, on se odlučuje da zadrži jedan unakažen pravni rezon koji mu je nametnula izvršna vlast u Crnoj Gori, a on ga prihvatio i izvršavao. Ovakvo negiranje stvarnosti neće pomoći ni Milivoju Katniću ni njegovim nalogodavcima iz izvršne vlasti, budući da su odluke Komisije neopozive, a poternice koje je SDT protiv ova tri lica raspisala više nisu u Interepolovom sistemu međunarodnih poternica“, zaključuje se u saopštenju.

(Glas javnosti/IN4S)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR 


AKTUELNE VESTI S MREŽAHOROSKOP