Glas Javnosti

GLAS JAVNOSTI OTKRIVA KO SU MOGUĆI NOVI MINISTRI CRNOGORSKE VLADE: Od Laguninog bestseler pisca, preko najboljeg svetskog vaterpoliste do Amfilohijevog čoveka!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) na čijem je čelu Dritan Abrazović predložila je imena kandidata za buduće ministre vlade Crne Gore. Među potencijanim crnogorskim ministrima nalaze se i neka imena veoma poznata ne samo u Crnoj Gori već i u celom regionu.

Glas javnosti otkriva zanimljive detalje o nekima od najzvučnijih imena "mogućih Dritanovih ministara"

Za ministra odbrane URA predlaže Blagoja Grahovca, generala avijacije u penziji, koji se poslednjih godina pročuo i kao bestseler pisac hit romana "Glasovi iz gluve sobe", "Banditosi ili ubice država" i "Tri cunamija ili Evropa je ranjena" u izdanju beogradske Lagune. Gimnaziju je završio u Mostaru, pilotsku profesiju je otpočeo u Sloveniji (Bled i Celje), a Vazduhoplovnu vojnu akademiju je završio u Zadru 1970. godine, kao prvi u rangu. Njegovo ime je upisano na počasnu ploču Vazduhoplovne vojne akademije. Završio je Komandnoštabnu akademiju RV i PVO i Školu nacionalne odbrane u Beogradu. Kao oficir-pilot službovao je u Zadru, Titogradu, Sarajevu i Beogradu. Kao pilot i instruktor letenja, leteo je na avionima galeb, jastreb, super galeb, orao i MIG-21. Nosilac je zlatnog pilotskog znaka kao najvišeg priznanja u pilotskoj profesiji u SFRJ. Bio je na sledećim vojnim dužnostima: komandant avijacijske eskadrile, komandant avijacijskog puka, komandant Vazduhoplovne vojne akademije, komandant Vazduhoplovnog korpusa, načelnik sistema vazduhoplovne podrške u Komandi RV i PVO, pomoćnik načelnika GŠ za RV i PVO i zamenik ministra odbrane. Dobitnik je Decembarske nagrade za rukovođenje i komandovanje, kao najvišeg priznanja za tu oblast u SFRJ. Služba u vojsci mu je prekinuta mimo njegovog zahteva 1999. godine u činu general-potpukovnika avijacije. Nakon prestanka aktivne vojne službe vršio je dužnosti savetnika predsednika Republike Crne Gore, savetnika predsednika Državne zajednice Srbije i Crne Gore i savetnika predsednika Skupštine Crne Gore.

Novi-stari ministar pravde mogao bi postati advokat Dragan Šoć koji je tu funkciju ranije već obavljao a sada je član ekspertskog tima Mitropolije crnogorske-primorske i smatra se za čoveka bliskog mitropolitu Amfilohiju.Jedan je od najvećih protivnika spornog Zakona o slobodi veroispovesti i zagovornik teze da su Srbi i Crnogorci jedan narod.

Još jedan nekadašnji ministar mogao bi se vratiti na taj položaj a reč je o Budimiru Mugoši koji je mogući novi ministar poljoprivrede. Mugoša je diplomirani inženjer stočarstva i član Socijaldemokratske partije.

Jedan od najboljih svetskih vaterpolista Andrija Prlainović mogao bi da krene putem svog nekadašnjeg saigrača iz reprezentacije Vanje Udovičića i bazen zameni ministarskim kabinetom. Sa reprezentacijom Srbije osvojio je srebrnu medalju na Evropskom prvenstvu 2008. u Malagi i bronzanu medalju na Olimpijskim igrama 2008. u Pekingu a najsjajniju  zlatnu medalju na Svetskom prvenstvu 2009. u Rimu. Ostaje samo pitanje da li bi ukoliko i dobije zvaničnu ponudu za ministarskim mestom Prlainović bio spreman da prekine sportsku karijeru u naponu igračke snage.

Milka Tadić-Mijović spada među najpoznatije crnogorske novinarke a viđena je za novu ministarku spoljnih poslova. Jedan je od suosnivača i izvršni direktor prvog crnogorskog privatnog nezavisnog nedeljnika "Monitor" osnovanog 1990. u predvečerje raspada SFRJ. Milka Tadić na eks ju prostoru poznata je i kao antiratna aktivistkinja i kao neko ko se zalaže za povezivanje naroda bivše Jugoslavije.

Još jedna novinarka moguća je buduća crnogorska ministarka. Nevenka Ćirović, članica Demokratske Crne Gore, poznato je lice Radio televizije Crne Gore (RTCG) na kojoj uređuje i vodi popularnu političku emisiju "Replika". Nevenka je i potpredsednica Sindikata medija Crne Gore.

Kanidat za ministra za ljudska i manjinska prava Hazbija Kalač pre dve godine okušao se na predsedničkim izborima kao jedan od protivkandidata aktuelnom šefu države Milu Đukanoviću. Predesednik je Stranke pravde i pomirenja (SPP). Poznat je po izjavi da je Crna Gora isto toliko muslimanska koliko i katolička i pravoslavna.

Potecijalna ministarka nauke, Maja Čabarkapa, doktorant je mikrobiologije na Prirodno matematičkom fakultetu Crnogorskog univerziteta. U žižu javnosti dospela je kada je početkom ove godine raskinula ugovor o dodeli stipendije za doktorska istraživanja vredan preko 50 hiljada evra, istakavši da ne želi da na bilo koji način ima veze sa vlašću koja zatire srpski narod i pravoslavlje.

(Glas javnosti/S. Milovanović)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR