Glas Javnosti

Episkopski savet u Crnoj Gori poručio: Ne mogu da nam zabrane litije, ne pristajemo na diskriminaciju!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Episkopski savet obaveštava javnost da će Crkva ispoštovati nove pravne norme iz naredbe Ministarstva zdravlja na čitavoj teritoriji Crne Gore, iako su očigledno selektivne i diskriminatorske.


 
O takvoj odluci su juče obavešteni od strane crkvenih predstavnika i nadležni u Institutu za javno zdravlje, sa kojima se, važno je reći, nije dogovarala obustava litija, niti je njihova zabrana podržana, stoji u saopštenju objavljenom na sajtu Mitropolije crnogorsko-primorske.

Ostatak saopštenja prenosimo u celosti:

 "Vodeći računa o opštem zdravlju, i telesnom i duhovnom, Crkvenim opštinama u Crnoj Gori kao organizatorima molitvenih litija je upućena instrukcija da područne jedinice Uprave policije neodložno obaveste o obustavi ranije prijavljenih litija za 28. jun ove godine. Verni narod pozivamo da se u isto vreme okuplja na molebane u svojim hramovima i u hramovnim portama, jer verski obredi u crkvama, manastirima i na površinama koji im pripadaju nisu i nikako ne mogu biti zabranjeni. Naša molitvena litija na ovaj način kao verski obred traje i trajaće do Hristove pobede! Posebno, do promene bezakonog, neustavnog i diskriminatorskog 'Zakona'.

Neprestano ponavljamo i ponavljaćemo da je dužnost Crkve da, poštujući telesno, ipak prvenstveno štiti duhovno zdravlje vernog naroda i svih ljudi, a posebno danas kada su i dalje na snazi diskriminatorske i neustavne odredbe Zakona o slobodi veroispovesti ili uverenja i pravnom položaju verskih zajednica. Lekari koji se, zajedno sa vernim narodom i građanima, ovih dana masovno bore protiv korona virusa, ali i protiv virusa bratomržnje, bezakonja i nepravde, najbolje znaju da telesno ište i duhovno zdravlje čoveka i da jedno bez drugoga ne ide. Prvi uslov za sveopšte zdravlje jeste spokojstvo i osjećaj prisutnosti elementarne slobode, pravde i jednakosti za svakog čoveka, čega je, na žalost, ponajviše nedostajalo i sve više nedostaje u Crnoj Gori.

Zdravstvene vlasti Crne Gore, oličene u Ministarstvu zdravlja, ovom prilikom nisu zabranile javne priredbe (zabavne, muzičke i slične događaje na otvorenom prostoru), kao ni ostale vidove javnih okupljanja, i to najnovije mjere najviše osporava i delegitimiše u svakom, a posebno u pravnom smislu, što su već uočili ne samo članovi našeg Pravnog savjeta, nego i stručni predstavnici civilnog sektora. U tom pogledu, zabrinjava i to što se predsjedniku Crne Gore i tzv. Subnora Crne Gore ”preporučuje” odlaganje ranije najavljenih javnih okupljanja, a Crkvi se litije kao mirna javna okupljanja izvan pravoslavnih hramova i manastira izričito zabranjuju. Na žalost, i ovom prilikom se nad Crkvom, sveštenstvom, monaštvom i vjernim narodom primjenjuju političke, a ne zdravstvene mjere, iako je 2. juna ove godine zvanično proglašen kraj epidemije u Crnoj Gori.

Od Uprave policije tražimo ne samo mi, nego i sav civilizovani svijet, da prestane sa sramnim zloupotrebama svojih ovlašćenja vršenjem nasilja nad građanima i rušenjem crkvenih objekata.

Pozivamo Vladu Crne Gore kao nosioca izvršne vlasti da neodložno obustavi najavljeni izgon iz Crne Gore sveštenika Miroslava Mihajlovića iz Plužina, Siniše Smiljića iz Ulcinja, Saše Janjića iz Pljevalja, jeromonaha Nikolaja (Stamatovića) iz Bijelog Polja, kao i administrativno bezakonje, prvi put takve vrste u istoriji Crne Gore, nad našim sveštenstvom i monaštvom kojima godinama, iako ispunjavaju sve zakonom propisane uslove, ne odobravaju privremene boravke u Crnoj Gori, i da omogući spajanje sa porodicom đakonu Konstantinu Dojiću, kanadskom državljaninu iz Nikšića. Snaga države se pokazuje vladavinom prava i umijećem iznalaženja najboljih rješenja u korist svih građana, a ne zloupotrebom institucija i monopola sile.

Blagodareći svima koji se trude na odbrani svetinja, istine i pravde Božije i ljudske, molimo i one narodne predstavnike koji javno najavljuju litije i, s tim u vezi, moguće građanske sukobe, da se od toga uzdrže i da ostave crkvenim ustanovama da osmišljavaju način budućeg crkvenog otpora prema bezakonju koje nas je snašlo.

I ovom prilikom pozivamo sve na mir, pomirenje i obnovu bratske ljubavi čvrsto vjerujući u konačnu pobjedu istine nad laži, pravde nad nepravdom, zakona nad bezakonjem i poretka nad besporetkom znajući da je 'svaka sila do vremena, Božija svevremena'."

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR