Glas Javnosti

Episkopi dali rok: Očekujemo odgovor vlade najkasnije do 12. jula!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Vlada Crne Gore dobila je rok do 12. jula da odgovori na jasan i precizan predlog o izmeni zakona o slobodi veroispovesti, saopštio je danas Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori.

- Posle tog vremena, a u periodu predizborne kampanje - nemamo nameru da razgovaramo o ovoj temi, naveli su episkopi i podsetili da je Petrovdan, 12. jul, veliki crkveni praznik i vreme posta i molitve.

Episkopi su pozdravili zanteresovanost međunarodnih institucija za pravedno i demokratsko rešenje pitanje Zakona o slobodi veroispovesti i poručili da su spremni da razgovore nastave i završe na ekspertskom nivou, ali nisu spremni da tu, kako ističu, veoma važnu temu uvode u period već najavljenih izbora i predstojeće predizborne kampanje.

U reagovanju na poruku Evropske komisije povodom crkvenog pitanja u Crnoj Gori, koja je ohrabrila dijalog do rešenja problema, episkopi ističu da smatraju da nema nii vremena ni potrebe da se o svemu ovome razgovara u nedogled.

Povodom poslednjih postupaka Vlade Crne Gore, episkopi ukazuju da se njima narušava duh pregovora i zatvaraju vrata razumevanja i dijaloga.

Što se tiče najavljene obnove protestnih litija, episkopi SPC u Crnoj Gori pozvali su građane da se u predstojećem periodu petrovskog posta sabiraju u molitvi i miru, na molebnima i krsnim hodovima, u svojim parohijskim i manastriskim hramovima.

A kada je reč o najavljenim litijama za sutra, 14. juna, episkopi su pozvali sveštenike i vernike da tamo gde litije nisu na vreme prijavljene i gde nisu dobile odobrenje policije - treba održati sam molebne u hramu.

(Izvor: Tanjug)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR