Glas Javnosti

DUŠKO KNEŽEVIĆ IZRUČEN CRNOJ GORI: Optužen za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Optuženi biznismen Duško Knežević u pratnji policije krenuo je jutros letom iz Londona ka Crnoj Gori, a njegov dolazak u Podgoricu očekuje se danas oko 13 časova.

Ekstradicija Kneževića realizuje se pošto je Vestminsterski sud Velike Britanije još prošle godine nepravosnažno doneo odluku da izruči biznismena Crnoj Gori, kojeg Specijalno državno tužilaštvo (SDT) traži još od jula 2019. godine.

Kneževićevo izručenje se realizuje po pravosnažnoj odluci tamošnjih sudova.

Nije bilo nikakvog dogovora sa vlastima u Podgorici oko predaje.

Na Aerodromu Podgorica Kneževića će čekati policija posle čega će odmah biti priveden kod sudije za istragu Višeg suda u Podgorici.

Optužnice protiv Kneževića u Crnoj Gori

Biznismen je polovinom januara ove godine izjavio da je spreman da se preda i da dođe u Crnu Goru ako mu se dozvoli da ulazi i izlazi iz države, da se javlja redovno kad treba prema dogovoru koji bi postigao s tužilaštvom.

Portparol Specijalnog državnog tužilaštva (SDT) i tužilac Vukas Radonjić tada je pojasnio da će po poternicama koje su raspisane za Kneževićem on "morati da se uhapsi i stavi u pritvor".

"Ja ću da se predam, da dođem i da mi se dozvoli da ulazim i izlazim iz Crne Gore, da se javljam redovno kad treba prema dogovoru koji bih postigao s tužilaštvom. Ja nemam zašta da odgovaram, nigdje nisam bio odgovorno lice ni u bankama ni u tim kompanijama", rekao je Knežević.

Poručio je i da ne želi da bude zaštićeni svjedok i da nema "za šta da odgovara".

"A sve dokaze koje imam protiv Mila Đukanovića i koje sam iznio do sada i prijavio spreman sam da dam", tvrdi Knežević.


(Foto: Jutjub)

Radonjić je tada pojasnio da SDT ne može dati nijednom okrivljenom ili optuženom obećanje da neće biti uhapšen, navodeći da u Kneževićevoj situaciji "imamo više rešenja o određivanju pritvora po nacionalnim i međunarodnim potjernicama".

"Po tim poternicama on će se morati lišiti slobode i staviti u pritvor. U slučaju da bude izručen, on će se istog mometa, od trenutka kad se pojavi u Crnoj Gori, dovesti kod sudije za istragu dovesti na saslušanje. Nakon tog saslušanja sudija će odlučiti da li i dalje postoje osnovi da rješenje o pritvoru ostane na snazi i odrediti o eventualnom stavljanju ili trajanju pritvora", rekao je Radonjić.

Protiv Duška Kneževića su u Crnoj Gori podignute tri optužnice – za organizovanje kriminalne grupe, pranje novca i zloupotrebu položaja u privrednom poslovanju.


Početkom 2020. godine, podgorički Viši sud potvrdio je optužnicu protiv Kneževića u predmetu "Karbon" u kojem je navodno sa još četiri člana kriminalne grupe pričinio štetu kompaniji "Global Karbon" i pribavio protivpravnu korist od 1.942.000 eura.

Knežević je optužen i u predmetu "Aerodromi", gdje je sa direktorima njegove Atlas banke Markom Nikolićem i Dijanom Zečević, navodno Aerodrome Crne Gore oštetio za tri miliona eura.

Početak 2019. godine obilježila je afera "Koverat", kada je Knežević objavio snimak na kojem se vidi kako funkcioneru Demokratske partije socijalista (DPS) i bivšem gradonačelniku Podgorice Slavoljubu Stijepoviću predaje, kako je tvrdio, 97.500 eura.

Knežević tvrdi da su to pare za finansiranje izborne kampanje vlasti i da je to uradio u dogovoru sa liderom DPS-a Milom Đukanovićem.


Glas javnosti/Vijesti

BONUS VIDEO


SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR