Glas Javnosti

ĐUKANOVIĆ PRIZNAO PORAZ: DPS prvi put posle tri decenije nema većinu

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crna Gora je dočekala promenu vlasti nakon 30 godina pod režimom Mila Đukanovića, a dan nakon izbora i sam Đukanović je priznao da je njegov DPS doživeo poraz, a italijanski mediji bavili su se brojkama.

Đukanović, koji je na vlasti u Crnoj Gori već 30 godina, u prvoj reakciji na ishod jučerašnjih parlamentarnih izbora priznao da njegova partija DPS, proevropske orijentacije, nema većinu u Parlamentu, u očekivanju zvaničnih podataka raspolaže sa 29 mandata i sa tradicionalnim političkim saveznicima možda 40.
 
Brojne italijanske agencije pomno su pratile  izbore u Crnoj Gori i ima i zaključaka da bi tako Đukanovićeva partija koja je osvojila 35,12 posto glasova "prvi put u tri decenije mogla ostati u opoziciji". Koalicija "Za budućnost Crne Gore" osvojila je 32,7 posto, a na trećem mestu podvlači se je "Mir je naša nacija" sa 12,6 posto glasova, što je veoma bitno za broj mandata u Parlamentu (agencijski izvešaji datiraju nakon 98,55 posto prebrojanih glasova).

 U izveštajima se podvlači da je reč o parcijalnim rezultatima ali da ne može biti većih promena u procentima (citirajući i izveštaj BBS), što će biti  odlčlujuće za "prvo prenošenje vlasti u Crnoj Gori putem glasačkih kutija".

 Agencije podvače da je suštinski reč o jednoj trećini davanja prednosti Đukanovićevoj partiji i predstavlja apslutno najniži rezultat svih dosadašnjih izbora. Uz zaključak da je problem sa veoma jakom Srpskom pravoslavnom crkovom i Zakonom o konfiskovanju religijskih dobara kojeg je usvojila Crna Gora "iako njihovo isrtorijsklo vlasništvo ne može biti dokazano" u predizbornoj kampanji doprinelo sukobima i potom ishodu izbora, na koje se odazvao ogroman broj glasača, 76 posto.

 Ako se opozicija ujedini Đukanovićeva koalicija nema šanse za većinu u Parlamentu tako bi izgubio prvi put u 30 godina vlast i moć, a po sadašnjim proračunima ujedinjena opozicija bi imala jedan mandat više u Parlamentu.

(Izvor: Glas javnosti/Novosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR