Glas Javnosti

ĐUKANOVIĆ: Crnu Goru čeka NAJDUBLJA RECESIJA u poslednjih NEKOLIKO DECENIJA, SRBIJA primer DOBRE EKONOMSKE POLITIKE!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

- Crna Gora se suočava sa sunovratom ekonomije, koji udružen sa pandemijom Kovida -19 i sa njom povezanim posledicama, čini persepektivu male države izuzetno lošom, a sa čim treba da se suoči nova Vlada Crne Gore - kazao je Milutin Đukanović, funkcioner DF-a.

- Javni dug će na kraju ove godine dostići 4 milijarde evra, što će predstavljati gotovo 100 odsto BDP-a. Prema prognozama MMF -a, ekonomija Crne Gore će u ovoj godini oslabiti 12 odsto, što čini najveći pad ekonomije u Evropi, nakon Španije, gde se očekuje smanjenje BDP-a od 12.1 odsto.

Da nije u pitanju procena samo jedne relevantne svetske institucije, govori i prošlonedeljna procena Svetske banke, koja očekuje pad bruto proizvoda Crne Gore od 12,4 odsto. U suštini, očekuje se najdublja recesija u posljednjih nekoliko decenija.

Za razliku od Crne Gore, njen sused Srbija, sa kojom je Crna Gora do nedavno živela u zajedničkoj državi, se nalazi u ovom periodu među najotpornijim ekonomijama u Evropi.

Za nju MMF kaže da je na prvom mestu po stopi razvoja u Evropi, zajedno sa Norveškom, Litvanijom i Irskom. Naravno da ne pominjemo slučajno Srbiju, već govorimo o tome kako jedna dobra ekonomska politika može da unapredi stanje u državi, a kako jedna loša politika može da je unazadi.

Nova Vlada Crne Gore će imati težak posao i građani moraju da znaju da neće biti lako, nego da ćemo imati teške izazove, ali da ćemo konačno moći biti uspešni kao i drugi.

Naš posao je da uspostavimo odgovornu Vladu sa snažnom političkom podrškom, koja će u procesu oporavka crnogorske ekonomije i kroz vladavinu prava i borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije stvoriti pretpostavke da ovo bude zemlja i društvo koje ide samo napred.

Što se tiče nas iz DF-a, mi smo potpuno spremni da se uhvatimo u koštac sa svim izazovima i da Crnu Goru učinimo spremnom da krene naprijed i da u kratkom vremenskom roku, po ekonomskim rezultatima, uđe u ekonomsku trku sa Norveškom, Irskom i Litvanijom, rekao je on.

(Glas javnosti/borba.me)

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR