Glas Javnosti

Државни органи Црне Горе започели попис добара СРПСКЕ ЦРКВЕ: Острог би први да присвоје

Crna Gora
Autor: Novosti.rs/foto:wikipedia

Упркос најављеном експертском дијалогу, државни органи Црне Горе започели попис добара Српске цркве. Управа за имовину почела да прикупља документацију о храмовима у Даниловграду, Никшићу и Гусињу

Државни органи Црне Горе, упркос ставу највећег броја грађана и све масовнијих протестних литија, кренули су у спровођење Закона о слободи вероисповести. Не чекајући почетак најављеног експертског дијалога правних тимова Митрополије црногорско-приморске и Владе Црне Горе на тему спорних делова закона, који дискриминишу Српску православну цркву, Управи за имовину почела је да стиже документација о статусу верских објеката у Даниловграду, Никшићу и Гусињу. Ови акти тичу се манастира Острог и Ждребаоник, као и других храмова и добара.

Највећи проблем државних чиновника, како су сами пренели јавности, јесте непознаница како је црквена имовина уопште могла да буде уписана као својина СПЦ. На аргументе које месецима понављају правници Митрополије црногорско-приморске, држава жмури и игнорише све што се не уклапа у званичну матрицу.

- Велика нам је непознаница како и на основу чега је упис извршен и шта је то мотивисало поједине катастре да могу уписивати имовину на СПЦ - казао је за "Побједу" директор Управе за имовину Блажо Шарановић, најављујући поступке за ревизију ових укњижби.

Адвокат Митрополије Далибор Каварић за "Новости" каже да је Владина прича о дијалогу превара како би у тишини спороводили закон и припремали документацију и достављали је надлежним органима.

- Влада, како је и најавила, почела је да преврће мошти наших светаца у намери да сходно безаконом закону изврши отимање и пљачку црквене имовине, не би ли краткорочно остварила добит. То је у суштини циљ и смисао, или како премијер каже - дух овога закона. Он је, дакле, дубоко антихришћански, антицрквени, антибожији и антицрногорски.
Каварић подсећа да све ове поступке воде државни органи - катастри - не само црквених непокретности, већ и државних. У постављању питања незаконитог уписа отвара се наводни проблем уписа на Цркву, али не и на државу или друга физичка и правна лица. То је, према његовом мишљењу, јасан сигнал која ће добра бити на списку за подржављење.

Правни заступник државе испред Управе за имовину у овом процесу Лука Глобаревић каже да Закон о државној имовини прецизно дефинише да су добра у општој употреби и културно-историјски споменици који не могу бити предмет приватне својине. Он је уверен да ће држава лако доказати власништво над непокретностима које су "незаконито преписане на СПЦ".

И док потајно спроводи спорни закон, режим непрекидно води хајку на СПЦ и учеснике литија. Народни посланик Миодраг Вуковић, један од изопштених из православља због изгласавања спорног закона у литијама у којима учествују чак и деца види "рециклирану матрицу из деведесетих".

- Данас треба бити недвосмислен у отпору надолазећем злу и као појединац и као заједница. Јер, све приче око наводне угрожености Срба су рециклажа старог пропагандног материјала из истих центара, као што су и фотографије о наводно најмасовнијем митингу на литији у суботу у Подгорици. Дакле, морамо им поручити: Неће проћи - изјавио је Вуковић.

ИГНОРИШУ И САД

Званична Подгорица засад игнорише и поруку државног секретара САД Мајка Помпеа који је затражио да Влада поведе отворени дијалог са СПЦ у Црној Гори. Пплитички аналитичар Драгиша Јањушевић овај сигнал тумачи као поруку да Влада Црне Горе са Црквом мора да води истински дијалог, а не његову симулацију.

- Надам се да ће власт то увидети, јер је њима Вашингтон једини ауторитет. Више вреднују став САД него кад четвртина Црне Горе изађе на улице - каже Јањушевић.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR