Glas Javnosti

ĐUKANOVIĆ NEMA MIRA ZBOG NAPADA NA SPC: Na HRT-u pominje srbizaciju Crne Gore i velikosrpski nacionalizam

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Predsednik Crne Gore Milo Đukanović gostujući na HRT-u govorio je o odluci Uprave za katastar i državnu imovinu da Cetinjski manastir upiše kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko primorske.

Predsednik Crne Gore Milo Ðukanović izjavio je da je odluka crnogorske Uprave za katastar i državnu imovinu da kao vlasništvo Mitropolije crnogorsko-primorske upiše Cetinjski manastir, "još jedan pokušaj uzurpacije crnogorskog kulturno-istorijskog i sakralnog nasleđa", sa, kako tvrdi,"jasnim političkim ciljem da se izvrši srbizacija Crne Gore".

- To je politička intencija ideologa i promotera velikosrpskog nacionalizma i u Crnoj Gori i u regionu da se pokaže da Crna Gora nema ni svoj državni, ni svoj kulturni, ni svoj nacionalni ni verski identitet i da je samim time besmisleno postojanje još jedne srpske države, rekao je crnogorski predsednik u intervjuu za HRT.

Ðukanović tvrdi da je Cetinjski manastir imovina države Crne Gore koja je ostala takvom i posle 1920. godine, nakon što je ukinuta država Crna Gora, a formirana Srpska pravoslavna crkva.

- Sve je to trajalo do nedavno kada kreće uzurpacija tog sakralnog nasleđa Crne Gore, a sve se završava ovim (odlukom Uprave za katastar i državnu imovinu), rekao je Ðukanović.

 Kako prenose podgoričke "Vijesti", on je još jednom izneo tvrdnju da se "velikosrpski nacionalizam suštinski nikada nije pomirio sa crnogorskom nezavisnošću".

- Dovoljno je samo poslušati izjave, ne bilo koga, nego predsednika Srbije, koji je u više navrata, kritikujući svog prethodnika, kazao da je (Boris) Tadić dozvolio da Crna Gora postane nezavisna. Kao da smo pitali predsednika Tadića ili predsednika Vučića, a nismo se oslonili na istoriju i na ono što je definisano pravilima Badinterove komisije početkom devedesetih godina (prošlog veka), dodao je.

Ðukanović, koji je i lider Demokratske partije socijalista (DPS), ocenio je da se Crna Gora nalazi u jednoj dubokoj i kompleksnoj krizi, koja je i politička, i ekonomska, i zdravstvena, i institucionalna.

- Rezime: Evropska komisija je dala najlošiju ocenu Crnoj Gori od trenutka prihvatanja naše kandidature za članstvo u EU. Kao imperativ se nameće da to stanje treba promeniti. Demokratska partija socijalista na čijem sam čelu još uvek je stranka koja je prihvatila podržati one druge politicke strukture u Crnoj Gori koje žele promenu. Opredelili smo se da bismo najradije tu promenu izvršili kroz prevremene parlamentarne izbore. Nisam siguran da u ovom trenutku postoji konsenzus zainteresovanih politickih struktura za promenu oko tog scenarija, rekao je on, preneo je portal CdM.

Upitan da li CrnaGora već godinama živi u raljama organizovanog kriminala i korupcije, odgovorio je "da je ideja da se Crna Gora što lošije predstavi da bi se obezbedila međunarodna naklonost za promenu vlasti".

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR