Glas Javnosti

DANAS ZASEDA KRIZNI ŠTAB: Medicinski deo nije za POPUŠTANJE dok ekonomski JESTE, a evo šta su GLAVNE TEME

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Sednica Kriznog štaba koja je najavljena za danas u 8 trebalo bi da precizira kakve će sve mere biti primenjene za vreme praznika i šta će se promeniti, a šta uvesti kao nova mera.

Kako se moglo čuti u javnosti, raspravljaće se o liberalizaciji postojećih mera. Kada je to u pitanju, medicinski i ekonomski deo Kriznog štaba nalaze se na različitim polovima.

- Sednice Kriznog štaba nisu ni malo prijatne. Neko čuva privedu, neko zdravstveno. Medicinski aspekt je sasvim durgačiji od politčkog i ja ne vidim da je uopšte moguće drugačije. To je prirodna pozicija. Iz toga izlazi: Videćemo - rekao je dr Predrag Kon juče komentarišući današnje zasedanje Štaba i eventualne mere koje će biti donete.

Rasprava o potencijalnoj liberalizaciji pojedinih mera je u foksu javnosti posebno zbog činjenice da u ovaj petak ističe rok koji je određen za ograničenje rada ugostiteljskih i većine trgovisnkih objekata do 17 sati, a vikendom im je potpuno zabranjen rad.

Dr Kon: Nema šanse

Ipak, u danima za nama mogli smo čuti različita mišljenja o tome u okviru istog Kriznog štaba. Tako, komentarišući potencijalno popuštanje mera za vikend epidemiolog Kon imao je nedvosmislen odgovor.

- Mislim da su to dobre želje i namere, ali mislim da nema šanse. Nije lako ovo komunicirati i svako oseća težinu svake izgovorene reči. Treba da se spusti ta kriva dovoljno da bismo govorili o popuštanju mera - kratko je prokomenarisao Kon pre dva dana i dodao još i:

"Medicinski deo Kriznog štaba je restriktivniji i to je normalno. Mi sa pozicije lekara ne možemo da vodimo računa o ekonomskim stvarima i ne možemo da se saglasimo da je to važnije od čuvanja života".

Dr Janković: Nema opravdanja za relaksiranje mera

I njegov kolega iz Kriznog štaba imunolog Srđa Janković imao je sličan odgovor. Kaže da, on kao medicinski član štaba može da govori u ime svojih kolega, i ističe da "relaksiranje ne bi moglo da se danas nađe na stolu", jer trenutna situacija to ne dozvoljava i ne opravdava. Ne bi, kaže, prejudicirao nove mere, a ne bi govorio ni o starim, osim o tome da se one moraju poštovati.

Ističe da, kao građanin i stručnjak, tvrdi da nije vreme za okupljanje, a da će svoju slavu, Svetog Nikolu, provesti u najužem krugu porodice jer je hrišćanski brinuti za svoje i tuđe zdravlje.

- Moramo da shvatimo da nekada postoje problemi koji zahtevaju kolektivno i individualno odricanje da bi se problem ublažio. Da je umesto pandemije taj problem požar, videli bismo više solidarnosti, ali zašto smo manje solidarni kada je u pitanju pandemija, to je pitanje za analizu - kaže dr Janković gostujući na TV Pink.

Mere za Novu godinu biće donete kasnije

Kako je navela Premijerka Ana Brnbić sa donošenjem mera za praznike sačekaće se kako građani ne bi mogli da nalaze "rezervne načine" da mere eskiviraju.

Govoreći o korona novogodišnjim žurkama koje se uveliko planiraju epidemiolog Predrag Kon rekao je da postoji samo jedno rešenje za to.

Kako je istakao, ono što tome može stati na put, jeste "policijski čas koji je teško prihvatljiv".

Inače, u pojedinim medijima sinoć se moglo čuti da će radno vreme kafića, restorana i tržnih centara, koje je trenutno ograničeno na radne dane od 9 do 17 časova, biti produženo do 23 časa u onim mestima u kojima nije proglašena vanredna situacija.

Takođe i da su ona mesta u kojima je proglašena vanredna situacija pred popuštanjem mera, pa bi tako kafići, restorani i tržni centri raditi do 21 čas. 

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR