Glas Javnosti

BIZNISMEN NA KOJEG JE PUCANO PREDVODI NARODNI POKRET: Daka Davidović na čelu nove koalicije pred izbore u Crnoj Gori

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Biznismen iz Nikšića Miodrag Daka Davidović, na kojeg prošlog decembra u Beogradu pucano iz snajpera ispred hotela Crown Plaza,najvjerovatnije će biti nosilac liste “Narodni pokret” na predstojećim parlamentarnim izborima koji će biti održani 30. avgusta, čije je formiranje u toku, saznaju Dnevne novine iz više izvora.

Novi politički savez, ako pregovori budu uspešno završeni, činiće Socijalistička narodna partija, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i dio nezavisnih poslanika, kao i izvestan broj nezavisnih intelektualaca. Prema nekim informacijama razgovara se o priključenju ovom savezu i sa liderom Prave Crne Gore Markom Milačićem, ali je ishod neizvestan jer Milačić istovremeno pregovara i sa Demokratskim frontom.

U pregovorima se govori da je novi politički savez zamišljen kao pokret kojem mogu da se priključe i vanparlamentarne partije, nevladine organizacije i intelektualci.

Izvor upućen u pregovore je naveo da je zamišljen široki pokret na platformi kojoj bi mogli da pristupe i vanparlamentarni subjekti i do sada neangažovani intelektualci.

Sasvim je jasno da okosnicu “Narednog pokreta” čine potpisnici sporazuma “Da svako ima”, koji su SNP, Ujedinjena Crna Gora, Radnička partija i posebni klub poslanika, formirali 1. maja prošle godine, ali koji nikada nije zaživio na političkoj sceni Crne Gore.

Novi savez formiran je kako bi, kako su tada njegovi akteri kazali, doveo do neminovnih političkih promjena, a potpisali su ga predstavnici SNP-a Vladimir Joković, UCG Goran Danilović i Radničke partije Janko Vučinić i nezavisni poslanici Aleksandar Damjanović i Anka Vukićević. Pokretač i ovog saveza bio je Miodrag Daka Davidović, koji, očigledno, sve sprema za parlamentarne izbore.

Prema izvorima DN, Davidović sada želi da napravi širi predizborni koalicioni sporazum, pa je bilo i informacija da su mogući pregovori i sa Demokratskim frontom. Od toga se odustalo.

Veza sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom

Prema informacijama do kojih su Dnevne novine došle, jedan od najjačih aduta političkog saveza “Narodni pokret” je bliska saradnja sa Mitropolijom crnogorsko-primorskom i lično prijateljstvo Davidovića i mitropolita Amfilohija i vladike Joanikija.

Davidović je poznat i kao veliki ktitor Mitropolije crnogorsko-primorske, a mitrololit Amfilohije ga je 12. maja 2015. godine odlikovao ordenom Svetog kralja Milutina.

Davidović je bio glavni finansijer renoviranja Manastira Ostrog, a sagradio je i Manastir Svetog Save na Goliji, kod Nikšića, zbog čega ga je patrijarh srpski Irinej odlikovao ordenom Svetog Save prvog stepena.

U posljednje vrijeme u žižu javnosti je došao 11. decembra prošle godine kada je ranjen iz snajpera u Beogradu. On je pogođen u ruku i nije životno bio ugrožen. Davidović je u momentu pucnjave bio u holu hotela „Kraun plaza” u društvu episkopa budimljanskonikšićkog Joanikija. Policija vjeruje da je na Davidovića pucano iz snajpera pošto je nedugo nakon pokušaja atentata pronađena puška koja je korišćena u napadu. Do danas ovaj pokušaj atentata nije rasvijetljen.

(Izvor: portalanalitika.me)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR