Glas Javnosti

DA LI JE KOHABITACIJA SLEDEĆI KORAK? Đukanović pakuje kofere, a opozicija ga poziva da `makar jednom u životu bude zreo!` Ne žele REVANŠIZAM!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Posle 30 godina neprikosnovene vladavine Mila Đukanovića, crnogorska opozicija bliža je nego ikad preuzimanju jedne od ključnih poluga vlasti - formiranju parlamentarne većine i izboru vlade u kojoj nema Demokratske partije socijalista (DPS).

 

Iako prema ovim podacima ostaje pojedinačno najjača stranka Đukanovićev DPS kako govore podaci nevladinih organizacija, tri opozicione liste zajedno imaju 41 poslanički mandat - tačno koliko je neophodno za formiranje vlade. Izbore je obeležila velika izlaznost - prema podacima nevladinih organizacija, glasalo je više od tri četvrtine birača. Crnogorski parlament ima 81 poslanika čiji mandat traje četiri godine.

-Mnogi su se pitali da li je DPS u stanju da prizna rezultat koji nije u skladu sa očekivanjima - ja kažem da jeste. Respektujemo rezultate svih političkih subjekata i sačekaćemo rezultate DIK-a koji će presuditi kome pripada taj 41. mandat - to za nas predstavlja zakon i mi ćemo to poštovati", rekao je Đukanović u završnom obraćanju koje nije pratilo slavlje, a novinari nisu imali prilike da mu postavljaju pitanja.

Jedan od lidera koalicije Za budućnost Crne Gore, lider stranke Prava Crna Gora Marko Milačić kaže da je pobednik jasan.

-Đukanović je pao, mi smo promenili vlast nakon 1945. godine. Đukanović pakuje kofere, a ja ga pozivam da jednom u životu bude zreo i ne dovodi zemlju u bilo kakvu nestabilnost, poručio mu je.

 

Ko je pobednik izbora

Iako je konstatovao da je njegova stranka osvojila najviše glasova i mandata, Milo Đukanović u izbornoj noći nije mogao da proglasi pobedu.

Ipak, ostavio je prostora da tako nešto učini narednih dana - kada Državna izborna komisija prebroji sve glasove.

Predsednik Prave Crne Gore Marko Milačić ukazuje na to ko je pobedio.

-Ovo nije pobeda nijedne partije niti politike, ovo je pobeda svetog Vasilija Ostroškog jer ovo što se na litijama događalo pola godine je čudo.-

Protestne litije u Crnoj Gori organizovane su nakon što je vlast DPS-a usvojila Zakon o slobodi veroispovesti kojim se predviđa da država postaje vlasnik svih verskih objekata koji su izgrađeni do decembra 1918. godine ukoliko verske zajednice ne dokažu vlasništvo nad njima.

Mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije tvrdi da je prvi put glasao na parlamentarnim izborima

 Izvršna direktorka Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) Vanja Ćalović smatra da su upravo litije odlučile rezultat izbora.

-Pobednik izbora je Srpska pravoslavna crkva. Nijedna od partija to ne može da kaže - sve partije su koristile energiju koju je napravila crkva sa litijama.

Formula za dobar rezultat opozicije bila je izlazak u tri kolone - jasno nacionalnoj i dve građanske, ističe on.

-Večeras je dokazano da je odluka opozicije da pođe u nekoliko jakih kolona bila ključ istorijskog rezultata. Nismo se napadali, imali smo model da svaki građanin ima izbor i prvi put niste imali da je rasut jedan jedini glas-, rekao je u izbornoj noći Aleksa Bečić, lider Demokrata i koalicije Mir je naša nacija.

Kakva vlada čeka Crnu Goru

Za one koji su u izbornoj noći tvrdili da imaju dovoljno glasova za formiranje izborne većine, pitanje premijera nije rešeno

-Videćemo - to je manje bitno. Važnije je da se uđe u ciklus smenjivosti vlasti, kaže Marko Milačić.

Zbog svega toga, više puta se u izbornoj noći pominjala mogućnost ekspertske vlade na oročeni period tokom kog bi se stekli uslovi za nove izbore i ravnopravnu borbu svih stranaka.

Takva ideja u predizbornoj kampanji potekla je od lidera koalicije Crno na belo Dritana Abazovića, a podržao je u izbornoj noći i prvi na listi Za budućnost Crne Gore Zdravko Krivokapić.

Poziv da se priključe novoj većini dobile su i manjinske stranke nesrpskih zajednica, do sada tradicionalni partneri Đukanovića i DPS-a.

Ipak, sam Đukanović nije isključio mogućnost da njegova stranka ostane na vlasti iako je priznao da im po aktuelnim podacima nedostaje jedan mandat za tako nešto.

-Niko neće preleteti na drugu stranu, ja vam to garantujem. Narod to neće dozvoliti, a i nije ovo lokalni nivo, odgovara Milačić na pitanje da li je moguće da DPS nađe novog partnera upravo u redovima opozicije.

Čak i ako se takav scenario desi, za Vanju Ćalović ovi su izbori prekretnica.

-Ako ovo nije kraj, onda je početak kraja DPS-a. Čak i ako ostanu na vlasti, imaće izuzetno krhku vlast koja neće moći da sprovodi sve što su počeli sa crkvom i nateraće ih da po prvi put prave kompromise, kaže i podseća na posebnost ovog trenutka.

-Mi nikada nismo doživeli da promenimo vlast na izborima.I Đukanoviću će, kao i svima nama, biti to prvo iskustvo.

Lokalni izbori - slika sa nacionalnog nivoa

U pet opština Crne Gore održani su i lokalni izbori, a preliminarne procene rezultata CEMI-ja pokazuju sličan trend kao na izborima za Skupštinu Crne Gore.

U Budvi bi oko 40 odsto glasova osvojila opoziciona koalicija Za budućnost Budve, DPS ima oko 32 odsto, dok Demokrate osvojile oko 19 odsto glasova.

DPS u Kotoru ima 34 odsto glasova, ali slede opozicione liste Demokrata sa 24 i Za budućnost Kotora sa 17 odsto glasova.

Stranke opozicije nisu nastupile u Tivtu pa je lista Narod pobeđuje osvojila više od 40 odsto glasova, dok DPS ima 32 odsto.

Šansu za formiranje vlasti u Andrijevici takođe ima lista Za budućnost Andrijevice, dok je DPS najbliža šansi da zadrži vlast u Gusinju.

Kakvi izazovi čekaju buduću vladu

Koja god vladajuća većina da preuzme ministarske funkcije, zateći će niz problema.

-Narednu vladu dočekaće ozbiljna ekonomska kriza, posledica pandemije virusa korona i propale turističke sezone, upozorila je novinarka Milka Tadić Mijović u izbornoj emisiji TV Vijesti.

Ukoliko opozicija uspe da formira većinu, rešavanje tih problema odvijaće se u atmosferi potpune političke podele - Milo Đukanović može ostati predsednik do 2023. godine.

Režim kohabitacije i deljenja vlasti potpuno je nepoznat crnogorskoj političkoj javnosti.

-Predsednik Crne Gore nema velika ovlašćenja - jedino ih je Đukanović sebi prigrabio time što je on bio simbol vlasti gde god da se nalazio. Njegov najjači mehanizam je da vrati zakon u parlament, ali mora da ga potpiše ako ga parlament ponovo izglasa, kaže direktorka MANS-a Vanja Ćalović.

U izbornoj noći tako su se mogle čuti pomirljivije poruke od oštre retorike u predizbornom periodu.

-Oni koji su glasali za DPS nisu neprijatelji države - svi su dobrodošli na pravu stranu istorije.

Dobili smo mafiju bez novca, dobili smo samo srcem i znanjem, poručio je lider koalicije Crno na belo Dritan Abazović. Iz najjače opozicione grupacije, čiji je stožer Demokratski front, stigla je poruka o neophodnim promenama.

-Crna Gora je podeljna po svim šavovima i, ako danas ne pružimo ruku pomirenja, nikad je nećemo ni pružiti - mi vam je pružamo.

Ne želimo revanšizam, ali svi koji su odgovorni za ovo stanje u državi moraju da snose odgovornost"-, poručio je Zdravko Krivokapić.

(Glas Javnosti/ BBC News na srpskom)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR