Glas Javnosti

ЦРНОГОРСКИ ЛАЖНИ СВЕДОК И УБИЦА НА ПОСМАТРАЊУ!

Crna Gora
Autor: Вијести

Адвокатица Саше Синђелића доставила је суду у Вуковару документацију која показује да је оптужени за убиство хрватског држављанина Мирка Фотеса психички болесник. Већу Жупанијског суда у Вуковару предложила је да се, због тога, уради психијатријско вештачење српског држављанина, који је у Црној Гори био сведок сарадник у предмету државни удар.

адвокатица Сандра Дражић Каралић тражила је вештачење како би се утврдило да ли је, у тренутку извршења кривичног дела, Синђелић био евентуално био неурачунљив, смањено неурачунљив или урачунљив. То пише у записнику са суђења Синђелићу, одржаном 11. марта пред судом у Вуковару, а у који су “Вијести” имале увид.

Њеном предлогу противио се заступник оптужбе, заменик тужиоца Божидар Пиљић, образлажући да урачунљивост оптуженог у тренутку извршења кривичног дела уопште није довођена у питање. Казао је и да није сагласан са поновним балистичким вештачењем пушке и чаура, јер је то једном већ урађено.

Председник већа, судија Горан Милићевић, одбио је тај, али и друге предлоге - да се прибави аутоматска пушка “црвена застава” М70 из које је пуцано на Фортеса. Веће којим председава Милићевић одбило је и Синђелићев предлог - да графолози вештаче његов потпис на документима приликом хапшења и упореде са његовим неспорним потписима. Адвокатица Дражић Каралић тражила је да се не читају изјаве сведока и оштећених које су дали раније. 

Синђелић је крајем октобра прошле године изручен Хрватској, након чега је тражио да му се поново суди због оптужбе да је у октобру 2002. године убио фармера Мирка Фотеса. Због чињенице да је осуђен док је био у бекству, Жупанијски суд у Вуковару уважио је његов захтев. Оптужени се налази у затвору у Осијеку.

Правоснажном пресудом, он је осуђен на 21 годину затвора због убиства Фотеса, 6. октобра 2002. године, код места Дрновци, када је жртви украо и трактор. У истом поступку, Синђелић је проглашен кривим и зато што је дан раније украо “мерцедес” и мобилни телефон, а према пресуди, починио је још две тешке крађе.

У поступку за покушај тероризма на дан парламентарних избора 2016. године у Црној Гори, Саша Синђелић је био сведок сарадник Специјалног државног тужилаштва.

Његов исказ кључно је утицао да 11 оптужених буде неправоснажно осуђено на скоро 70 година затвора.

У том предмету двојица лидера Демократског фронта - Андрија Мандић и Милан Кнежевић неправоснажно су осуђени на по пет година затвора. На највећу казну осуђен је Рус Едуард Шишмаков - 15 година робије због тероризма у покушају и стварања криминалне организације, док је његовом земљаку Владимиру Попову одређена дванаестогодишња робија за иста кривична дела. Бивши командант српске Жандармерије Братислав Дикић осуђен је на јединствену казну од осам година затвора због тероризма у покушају путем помагања и стварања криминалне организације.

Српски држављани Предраг Богићевић и Немања Ристић у одсуству су осуђени на по седам година затвора за иста кривична дела. Синђелић је накнадно демантовао, па потврђивао, оно што је причао пред већем судије Сузане Мугоше.

Током судског процеса за “државни удар” причао је да се у Црној Гори спремало крвопролиће и насилна смена власти, по диктату руских националиста, а уз подршку лидера Демократског фронта... Према сопственом признању, он је после сведочења побегао из Црне Горе - како би сачувао живу главу од тужилачко-полицијског прогона.

Јавно је у Београду тврдио да је статус сведока сарадника стекао лажима.

Синђелић се, међутим, на крају илегално вратио у Црну Гору, наводећи да га у Србији прогоне одређене структуре. Тада је тражио азил, али је његов захтев одбијен и донета је одлука да га црногорске власти изруче Хрватској.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR