Glas Javnosti

CRNOGORSKA VLAST NAJAVILA BITNE IZMENE: Promena na vrhu države dovele do vanredne sednice!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Podgorički mediji prenose da nova vlast u Crnoj Gori planira da ukine Specijalno državno tužilaštvo. Ovakvom odlukom bi tužioci ovog odeljenje ostali neraspoređeni.

Predlogom Zakona o tužilaštvu za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije predviđa se ukidanje Specijalnog državnog tužilaštva čime bi njima automatski prestale funkcije. Do izbora rukovodioca tog novog Tužilaštva njegove poslove u predmetima, koji ne trpe odlaganje, preuzelo bi Vrhovno državno tužilaštvo, navodi se u predlogu Zakona o tužilaštvu za organizovani kriminal i korupciju.

Taj zakon nova vlast donosi po hitnom postupku, bez javne rasprave i mišljenja Evropke komisije. Njegovo usvajanje planirano je za vanrednu sednicu 18. februara.

-Prestankom mandata svim specijalnim tužiocima, usled ukidanja Specijalnog državnog tužilaštva, mogao bi nastati vakuum, u kojem Crna Gora ne bi imala nadležnog tužioca za borbu protiv organizovanog kriminala- izjavio je specijalni tužilac Saša Čađenović za crnogorske medije.

On navodi da bi bilo kakav prekid u radu tužilaca bio katastrofalan potez.

U Specijalnom tužilaštvu u proceduri je 65 optužnica kojima je obuhvaćeno više od 450 osoba, a procenjena šteta za budžet je više stotina miliona evra, navodi se u saopštenjima iz CG.

Smenu specijalnog tužioca, Milivoja Katnića traži Demokratski front (DF) od kojeg zavisi opstanak Vlade. Da ovakva odluka ne čudi govori podatak da su

prethodnih godina  lideri DF po nalogu Katnića hapšeni u još nekoliko slučajeva.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR