Glas Javnosti

Crna Gora u susret 13. julu 2020. Danu državnosti

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Crna Gora ima mnogo značajnih datuma u svojoj istoriji ali svakako su značajni 13.jul 1878.godine i 13.jul 1941.godine.Oba ova praznika su ujedinjena u jednom; odbrana časti i dostojanstva iskonske pravoslavne Njegoševske Crne Gore i njenih temeljnih hrišćanskih vrijednosti.

Temeljne vrijednosti Crne Gore i 1878. i 1941.bile su njena postojanost,sloboda, čast,obraz,suverenost njene teritorije i odbrana većinskih hrišćanskih i srpskih vrijednosti. Tog 13.jula 1941.godine ustala je sva Crna Gora a na njenom čelu su bili najbolji njeni sinovi,kao što su oficiri bivše jugoslovenske vojske: Jakov Kusovac, Bajo Stanišić, Pavle Đurišić...i mnogi drugi.To je bio ustanak cijelog naroda i bio je jedini takve vreste u tada porobljenoj Evropi.

Međutim,današnja zvanična Crna Gora ne temelji svoje vrijednosti na osnovama 13.jula,naprotiv sve vrijednosti su pogažene i uništene. Stanje u državi je katastrofalno i nikad nije bilo gore.

Međutim ima nade za Crnu Goru, što su pokazale crkvene litije za istinske hrišćanske i pravoslavne vrijednosti u kojima je najviše učestvovala mladost Crne Gore, a kao što nam je svima znano u omladini je budućnost Crne Gore.

Ubijeđen sam da će se Crna Gora vratiti 13.julu i njegovim vrijednostima.

Crna Gora se mora pridržavati barem tri vvrijednosti: ekonomskog prosperiteta, demokratije zasnovane na pravu svakog pojedinca, bez obzira kojoj vjeri i naciji pripada i u kojeg Boga vjeruje i kakvog je materijalnog statusa i na njegovanju duhovnih vrijednosti nastalih iz svog hrišćansko-pravoslavnog duha i slavne istorije zasnovanoj na vrijednostima 13.jula 1941.gdje su svi učesnici bili ko jedno, kao rijetko kad i prije i poslije tog čina, pobijedila tada sloga, jedinstvo, zajedništvo naroda i ljudi koji su bili od uticaja u tom teškom, ali ponositom trenutku. Bili su to dani narodne sloge i jedinstva koji su tog veličanstvenog 13. jula 1941. godine bili monolitni u stroju i jedinstveni u mišljenju: mlado i staro, prota i komunista, sudija i ratar, zanatlija i učitelj. Iz tog razloga, može se mirne duše reći da su nam preci ostavili znameniti datum za ponos i pamćenje, zato ga i treba slaviti i obilježavati bez ikakve ideološke podijeljenosti. Kao datum koji se vezuje isključivo za opštenarodni ustanak, bez bilo kakvih unutrašnjih podjela, jer su svi bili kao jedan okrenuti zajedničkom cilju – slobodi, pa taj nauk valja slijediti. Samo tako, zajedno, i danas možemo doprinositi međusobnoj slozi, multietničkom skladu i toleranciji.

Mnogo je datuma u istoriji Crne Gore koji su svijetli primjer borbe naših predaka za slobodu, demokratiju i pravdu. I danas je prilika da se sjetimo tih datuma koje su nam ostavili naši preci, kako u borbi protiv fašizma, tako i svih drugih zavojevača koji su ovome ponosnom narodu htjeli da oduzmu slobodu. Ova generacija baštini sve slobodarske tradicije naših predaka i nastaviće da to čini i u danima koji su pred nama, sa sviješću da uvijek znamo ko smo i čiji smo, i kojim putem treba da idemo u budućnost.

Trinaesti jul, jedan je od najznačajnijih i najsvjetlijih datuma iz istorije Crne Gore. On podsjeća na vrijeme kada su naši preci stvarali slobodu kao prvi preduslov za sveopšti razvitak i napredak. Zato Crna Gora treba da se ponovovrati vrijednostima 13.jula.

(Piše: Goran Kiković, istoričar)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR