Glas Javnosti

CRNA GORA SLAVI VELIKI JUBILEJ! 80 godina od ustanka, najmasovnijeg odgovora jednog evropskog naroda na FAŠISTIČKU TIRANIJU!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Pre osamdeset godina, 13. jula 1941, desio se jedan od najvećih istorijskih događaja u savremenoj Evropi. Trinaestojulski ustanak naroda Crne Gore predstavljao je najmasovniji odgovor jednog evropskog naroda na fašističku tiraniju i njegove domaće saradnike

Ustanak je otpočeo je 13. jula 1941. godine, pod rukovodstvom KPJ, a trajao je do polovine avgusta, kada je ugušen jakom italijanskom ofanzivom. Borbe su nastavljene daleko nakon toga.

Ustanak je izbio neposredno nakon početka formiranja proitalijanske crnogorske marionetske vlade, a dobio je karakter opštenarodnog ustanka u kojem je učestvovalo oko 30.000 ljudi.

Ustaničke formacije su, koristeći iznenađenje, napale italijanske snage, zadale im teške gubitke i preuzele vlast nad mnogim oblastima Crne Gore.

Jedna od najvećih borbi tokom Trinaestojulskog ustanka vođena je na putu između Cetinja i Budve, kod sela Brajića, kada su gerilski bataljoni iz zasede napali italijansku motorizovanu kolonu, jačine 20 kamiona, 6 tenkova, 7 motocikala i jedan putnički automobil.

 

Posle višečasovne borbe italiajni su pretrpeli gubitke od 220 izbačenih iz stroja, dok su gerilci imali 2 mrtvih i 7 ranjenih.

Ugušen je krajem jula i početkom avgusta intervencijom 6 italijanskih divizija, a od septembra je počela ponovna organizacija partizanskih odreda od preostalih ustaničkih grupa

U borbama od 13. jula do 14. avgusta 1941. godine  poginulo je 735 italijanskih vojnika, oko 1.120 je ranjeno i oko 2.070 zarobljeno. Ustanici su imali, prema nepotpunim podacima, 72 mrtvih i 53 ranjenih.

U vreme SFRJ,  13. juli, se obeležavao kao Dan ustanka naroda Crne Gore, a danas kao Dan državnosti.

(Glas javnosti) 

 

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR