Glas Javnosti

Crna Gora prikriva broj obolelih od korona virusa

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Za razliku od Slovenije I Srbije, Crna Gora je tokom pandemijske krize prouzrokovanom virusom Covid-19 u početku prikrivala podatke o obolelima odnosno zaraženima, jedno vreme sebe je predstavljala kao jednu od retkih zemalja, koja nema obolelih odnosno zaraženih, ukazuje se u najnovijoj analizi Instituta IFIMES.

Kasnije se, međutim, pokazalo, da Crna Gora prema zvaničnim podacima ima isti broj obolelih od korona virusa kao Kosovo (oko 100), a Kosovo ima skoro četiri puta više stanovnika i daleko brojniju dijasporu, koja je značajnim delom nastanjena i u Italiji.

Težinu epidemijske situacije u Crnoj Gori potvrđuju i zvanični podaci, da se Crna Gora 26. marta zvanično obratila NATO/EAPC za medjunarodnu pomoć sa zahtevom za pomoć (Montenegro requests international ašistance in their response to COVID-19) u kojem se izmedju ostaloga traži mobilna bolnica sa 1.000 bolesničkih kreveta i sa potražnjom čak za 5.688.353 hirurških maski.

 Takav poziv zvanična Podgorica ponovila je i juče.

IFIMES-a ukazuje da Crna Gora zapravo stvara lažni ambijent, kao da nije žarište pandemije prouzrokovane virusom Covid-19 I čak je lansirala lažne kontraobaveštajne informacije, da je Republika Srbija otudjila/konfiskovala tri crnogorska respiratora, kako bi ponovno skrenula pažnju sa pandemije i njenih posledica prouzrokovane virusom Covid-19, jer se pokazuje da zdravstveni sistem te države nije spreman da se suoči sa pandemijom Covid-19 i pokušava to da iskoristi u političke svrhe.

Crnoj Gori je, kažu analitičari, potrebna pomoći u suočavanju sa pandemijom prouzrokovanom virusom Covid-19, jer njeno neodgovarajuće reagovanje na visok intenzitet pandemije može prouzrokovati veliki broj ljudskih žrtava.

Ko prekrši zabranu kretanja biće uhapšen

Svi građani Crne Gore koji budu kršili naredbu o ograničavanju kretanja biće uhapšeni i krivično procesuirani, budući da su na snagu stupile nove mjere o sprečavanju širenja virusa korona, saopšteno je iz crnogorske Uprave policije.

- Svi koji budu zatečeni u kršenju ovih naredbi biće uhapšeni i krivično procesuirani, bez kompromisa i bilo kakvog izuzetka - objavila je Uprava policije na Tviteru.

 Nacionalno koordinaciono telo za suzbijanje zaraznih bolesti juče je donijelo nove mere, prema kojima je zabranjeno kretanje od 19.00 do 5.00 časova.

Vikendom je zabrana kretanja na snazi od subote od 13.00 do ponedeljka u 5.00.

Izvor: Blic

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR