Glas Javnosti

CRNA GORA POSLE IZBORA PRED VELIKIM IZAZOVIMA: Platforma dobra, realizacija složena!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Formiranje nove vlasti u Crnoj Gori biće, po opštem uverenju, složen i komplikovan posao koji će, na razne načine, otežavati na izborima poraženi blok predvođen Đukanovićevim DPS-om.

Iako su lideri partija tri pobedničke koalicije već utvrdili osnovne principe na osnovu kojih treba da obave taj odgovorni posao, put ka postizanju potpunog jedinstva među njima još nije sasvim otvoren. Niko, naime, u ovom trenutku ne može da garantuje da će predizborna obećanja pobednika i njihove reči iz izborne noći biti „sveto pismo“ kojeg će se svi do kraja držati.

Sama činjenica da su tri pobedničke koalicije u izbornu trku ušle u tri kolone – što se pokazalo kao dobro – potvrda je da su njihovi programi međusobno različiti i da usaglašavanje ciljeva za budućnost nikako neće biti rutinski posao.

Zajednička platforma na prvo mesto stavlja formiranje ekspertske vlade. Načelno gledano to je dobra odluka, ali bi njena realizacija mogla biti ugrožena stranačkim razlikama u tumačenju ko su pravi eksperti. Iskustva i nekih razvijenih evropskih zemalja su pokazala da je ovakve vlade dosta teško formirati, jer eksperte, ipak, ne bira ekspertska asocijacija, nego političari.

Lakše će, verovatno ići sa realizacijom načelnog dogovora da se dosledno primenjuju ustav i zakoni, ali uz uslov da se „izbrišu“ diskriminatorski zakoni poput onog o slobodi veroispovesti koji je, minulih devet meseci Crnu Goru „držao na nogama“ i u stanju opasne podeljenosti.

Analiticari crnogorskih prilika kao prepreku pred pobedničkom koalicijom vide i mogućnost da Đukanovićeva opcija „kupi“ nekog poslanika iz tabora pobednika i tako svoj manjak od jednog poslanika u parlamentu preokrene u višek, odnosno u većinu za sebe. Nije tajna da su, u cilju postizanja tog prljavog dila već počeli pritisci bivše vlasti na koaliciju „Crno na bijelo“. Njen lider Dritan Abazović je izjavio da je već primio na hiljade poziva koji se, manje ili više, mogu smatrati i pritiskom da njegov politički tabor napravi zaokret u odnosu na već data obećanja biračima i pa<rtnerima iz dojučerašnjeg opozicionog bloka.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR