Glas Javnosti

Црна Гора крши међународне законе у случају конфискације имовине СПЦ

Crna Gora
Autor: Глас јавности / Политика / од 14.09.2018.

Конфискација црквене имовине коју је Влада Црне Горе омогућила нацртом закона о слободи вероисповести из 2015. године представљала би кршење Европске конвенције о људским правима, којом се гарантује право на мирно уживање имовине, оценили су Венецијанска комисија (ВК) и ОЕБС/ОДХИР-а.

Међународни правни експерти су у званичном мишљењу дали неповољне и негативне оцене на 96 тачака и бројне одредбе у нацрту закона, препоручујући да се оне избришу због дискриминаторних обележја.

Венецијанска комисија је супротставила своје мишљење и предлозима законских одредби које се односе на конфискацију имовине, али и захтев да се Митрополија црногорско-приморска Српске православне цркве региструје, јер, по њиховој оцени, за тим нема потребе пошто она има „има неспоран правни субјективитет који је деценијама препознат у пракси”.

Готово све одредбе нацрта закона о верским заједницама већ годинама су предмет бројних полемика. Влада Црне Горе инсистира на њима, желећи да примора Српску православну цркву да се региструје. Спекулише се да је намера владе и да одузме већи део имовине којом СПЦ располаже, неким њеним деловима и вековима. На такав предлог закона Митрополија црногорско-приморска СПЦ дала је неколико стотина примедаба, а након ње пристигли су скоро „томови” приговора правних експерата и невладиних организација, након чега је тај нацрт повучен из процедуре.

Пре два дана министар за људска и мањинска права Мехмед Зенка је поручио да нови „нацрт закона о слободи вероисповести неће бити готов до краја ове године, али хоће почетком следеће, када ће бити представљен”.

„Тај законски акт ће бити донет, без обзира на негативан став Српске православне цркве”, обећао је Зенка. „Јасно је да ’апсолутног консензуса неће бити’.

Венецијанска комисија и ОЕБС/ОДИХР у закључку сматрају да је „неопходно да се замени застарели Закон о правном положају верских заједница из 1977. године новим законом о слободи вере, пратећи развој правних, политичких и друштвених услова у којима се верске заједнице успостављају и делују”.

У мишљењу ВК дате су препоруке да „цркве и верске заједнице које су већ регистроване у складу са законом из 1977. године могу бити аутоматски препознате и стећи правни субјективитет”.

„Ово правило, такође, треба да буде примењено на верске заједнице које су фактички препознате као правна лица”, став је Венецијанске комисије.

Она је оценила да „дискриминаторно држављанство и територијални захтеви за регистрацију верских заједница треба да буду уклоњени, а формални захтеви за регистрацију треба да буду ограничени на оне који су неопходни за идентификацију верске заједнице и верификацију да ли иста испуњава услове за регистрацију предвиђене законом”

Митрополија црногорско-приморска СПЦ раније је саопштила да је нацрт закона неприхватљив, док је НВО Црногорска православна црква задовољна предлозима.

Глас јавности / Политика / од 14.09.2018.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR