Glas Javnosti

ČITAVO IMANJE POKLONIO SOCIJALNO UGROŽENIMA A ONI SVE UNIŠTILI: Tuži Centar za socijalnu rad i traži da mu vrate njegovo!

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Dragan Marušić iz sela Dabovići tužbom od danilovgradskog Centra za socijalni rad traži da mu vrate objekte i imanje koje im je pre četiri godine poklonio.

Marušić koji 56 godina živi u Frankfurtu na Majni pre četiri godine dve kuće, garažu, štalu i oko 14.000 kvadrata zemlje u Dabovićima kod Danilovgrada poklonio je Centru za socijalni rad za smeštaj socijalno ugroženih porodica, ali kada je nedavno posetio rodno selo bio je zaprepašćen prizorom koji je zatekao.

Kako je Marušić ispričao višečlana socijalno ugrožena porodica koju je danilovgradski Centar za socijalni rad pre 3,5 godine nastanio na njegov posed napravila je maltene haos. Marušić kaže da su uništili gotovo svo pokućstvo, a ono što je preostalo nije održavano i više nije za upotrebu. Polomljena su čak i ulazna vrata. Kada su se mesec pre njegovog dolaska u Crnu Goru iselili jer im je Centar za socijalni rad dodelio stan, sve objekte su ostavili otvorene.

-Bio sam upoznat da će tu useliti socijalno ugroženu porodicu, naravno da sam pristao. Kupio sam im pun zamrzivač hrane, svinju da drže i auto da decu, koja su tada bila nešto bolešljiva, imaju čime prevesti do zdravstvene ustanove u Danilovgradu. Za te tri i po godine dolazio sam jer sam za sebe ostavio jednu sobu, da imam gde na kratko boraviti kad posetim rodno selo. Ne znam šta se desilo, ali svako zlo bilo je u mojoj kući - ogorčen je Marušić.

Pri ranijim dolascima situacija nije bila baš takva, pa Marušić pretpostavlja da je porodica pre nego što se iselila, iz njemu nepoznatih razloga, napravila haos u kući. Za takvo stanje on krivi Centar za socijalni rad koji, kako kaže, nije vodio računa o poklonjenom koje bi još nekome moglo poslužiti.

- Da poklonim imanje razgovarao sam tada sa Z. K, čini mi se da je bila ministar rada i socijalnog staranja. Dolazila je ovde kod mene u Daboviće, oduševila se. Obećala je da će to preurediti, sagraditi bazen, otvoriti zdravstvenu ambulantu za ovaj Podostroški kraj, sagraditi i nekoliko bungalova. Sve je, prema dogovoru, trebalo da služi da tu dolaze deca iz Frankfurta, a onda deca iz naših krajeva da idu kod njih u Nemačku, da se prijatelje, druže. Obećala mi je još što-šta, ali ništa od toga nije ispunila. Onda me je, zbog promene funkcije, uputila na M. L, direktorku danilovgradskog Centra za socijalni rad, pa smo, želeći da ispoštujem dogovor sa K, kod notara potpisali ugovor o poklonu - ispričao je Marušić.

Kako ističe, kada je video haos na rodnom ognjištu koje su stvarale generacije, morao je podneti tužbu. Kaže da mu nije cilj da svojim javnim istupanjem remeti sudski postupak, ali pošto se ponovo vraća u Nemačku, teško je bolestan i već je u devetoj deceniji života nije mogao da prećuti nepravdu i „javašluk” koji je zatekao.

-Zaista je neverovatno šta je urađeno i da jedna ustanova, kakva je Centar za socijalni rad nije sve to iskontrolisala. Sada želim da vratim svoje imanje, pokloniću ga svom unuku. Odlazim iz moje Crne Gore tužan i uvređen - kategoričan je Marušić.

Marušićev advokat Srđan Lješković je kazao da je vrednost pokrenutog spora 50.000 evra. Prvo ročište u Osnovnom sudu u Danilovgradu odloženo je zbog epdemije korona virusa, a naredno je zakazano za 30. septembar.

Marušić je diplomirani gastrolog i u Nemačkoj uspešno se bavio ugostiteljstvom promovišući crnogorsku narodnu kuhinju. Veliki je humanista koji je za vreme minulog rata za pomoć bivšoj Jugoslaviji opredelio više od pet miliona maraka.

Jedan takav čovek, smatra Lješković, ne zaslužuje ono što mu je sada priređeno, a dodatnu neprijatnost doživeo je i pre nekoliko dana u kabinetu K. koja je sada predsednica Opštine Danilovgrad.

-Tražili smo razgovor sa njom, samo da vidimo zašto nije ispoštovala dogovor. Njena neka sekretarica tako se neprijatno odnosila, da smo napustili prostoriju. S razlogom je povređen i revoltiram - kaže Lješković.

Luketić: Ukazivali smo porodici na nebrigu

Direktor danilovgradskog Centra Maja Luketić u odgovoru na pitanja „Dana” navela je da je Marušić insistirao da imanje pokloni, te da ugovorom o poklonu nije postavio nikakav rok za realizaciju dogovorenih aktivnosti. Ambulanta nije mogla biti otvorena jer obzirom na udaljenost i nenaseljenost mjesta investicija nije bila opravdana i isplativa.

-Za period boravka porodice u Dabovićima Marušić je više puta dolazio iz Nemačke i boravio sa njima. Na naše predloge da nađemo neko drugo rešenje i da se porodica iseli kada je već počeo da daje prigovore o neadekvatnoj brizi za njegovo imanje, upravo je on bio protiv i insistirao je da im se omogući stanovanje i dalje, makar do završetka školske godine ili rešavanja njihovog stambenog pitanja. Naglašavam da je jako humano postupao prema deci, a i odraslim članovima porodice, te im pomagao u materijalnom smislu. Što se tiče prakse Centra porodicu smo obilazili i više nego što je uobičajeno u skladu sa zakonom, ukazivali na određene probleme kao što su higijena i održavanje objekata u kojima su živeli kao i imanja u celini - navela je Luketić.

Marušić je sada na posedu koji je u vlasništvu države i zbog toga što je, istakla je ona, ovlastio određene ljude da snimaju i fotografišu kuću i imanje u trenutku kada se porodica iseljavala i što je na tom posedu izvodio određene radove, Centar će obavestiti nadležne organe.

(Glas javnosti/Dan/Telegraf)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR