Glas Javnosti
posta

CETINJSKI SVEŠTENICI SE OPROSTILI OD PAROHIJANA! JOANIKIJE: Da ih Bog nagradi za njihovu dosadašnju vernu, istrajnu i ispravnu službu Gospodu!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Njegovo visokopreosveštenstvo izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije služio je u nedelju petu po Duhovima, 25. jula, na praznik ikone Bogorodice Trojeručice, sa sveštenstvom i sveštenomonaštvom Svetu arhijerejsku liturgiju u Cetinjskom manastiru

Ovo evharistijsko sabranje ujedno je i oproštaj cetinjskih sveštenika Obrena Jovanovića, Gojka Perovića i Anđelka Boričića, od dosadašnjih parohija i parohijana zbog prelaska na nove svešteničke dužnosti. Otac Obren, koji je bio i sekretar Mitropolije crnogorsko-primorske, novi je arhijerejski namesnik hercegnovski, o. Gojko će biti sveštenik pri podgoričkoj Crkvi Svetog Đorđa pod Goricom, dok će o. Anđelko Boričić biti u svešteničkoj službi u Gornjo-grbaljskoj parohiji.

Današnje Jevanđelje koje propoveda potresnu scenu o gergesinskim besomučnicima, koji izlaze iz grobova i presreću ljude, iz kojih Gospod izgoni demone u krdo svinja koje se utopilo u more, kao i o prepadnutim ljudima i Gospodu koji čini čudo i odlazi iz zemlje, tumačio je o. Gojko koji je kazao da se pouka ove jevanđelske priče ne tiče ni svinja ni grobova već u njoj Gospod hoće da nas uputi u istinu zbog koje je došao, a istina je da dolazi Carstvo nebesko.

“Poruka i pouka je da Gospod vlada nad svim, i stihijama kad dune vetar i dignu se talasi, i zemljotresima i požarima… sve to Gospod dopušta pa zaustavi. On vlada i ovom velikom silom zla koju nekad dopusti da zaposjedne zemlju i ljude. Gospod hoće da pokaže da On i nad zlom ima silu”, besedio je otac Gojko.

Podsetio je da sila zla nekad uđe među ljude, ističući da je ovo zlo iz današnje jevanđelske priče bilo toliko veliko da se krdo svinja spustilo u vodu i podavilo. Gospod ovim hoće da pokaže, objasnio je prota, šta radi ta zla sila s ljudskom dušom kad je tako napravila sa krdom svinja.
“Gospod je u ovoj priči pokazao još jedno veće zlo, iako je ova scena najpotresnija. A veće zlo je kada je došao čovjek iz onoga grada i rekao Isusu: Hajde idi od nas, ne trebaš nam. Pa se sad ne zna šta je gore, ili onaj što nije imao nigdje mjesta nego je spavao po grobovima ili ovi fini kulturni ljudi koji hoće da žive svoj život, ali bez Boga”, rekao je otac, naglašavajući da je narod tražio da Gospod ide dalje što je On i učinio.

I to je još jedna poruka. Gospod svojim delima i svojim blagoslovima, i ustrojstvom svoje svetinja i poretkom onih koji mu služe, stalno se kreće, ne stoji na jednom mestu.

“Došao je barkom iz jednog kraja u drugi, zemlju gergesinsku. Desilo se ovo čudo i On ide dalje. To da se Božiji blagoslov kreće, ne odlazi nego se Gospodnji prst kreće s jednoga mjesta na drugo, vidimo i u spomenu Majke Božije Trojeručice, čiju ikonu danas slavimo. Ta čudotvorna ikona je nastala na jednom kraju svijeta, na Bliskom istoku, u Damasku – Siriji, naslikao je Sveti Jovan Damaskin, a došla je u Hilandar čudom Božijim, putovanjima Svetoga Save”, kazao je prota i podsjetio na blagoslov koji smo imali 90-ih godina kada je Trojeručica obišla Cetinjski manastir i celu Crnu Goru.

“Gospod kad negde dođe i spusti svoj blagosloven čudotvorni prst, On ide dalje, a taj prst i blagoslov ostaju na tome mestu. Neka nam Bog da Njegovim blagoslovom tu silu da se i mi prepuštamo Božijoj volji, da ne budemo stalno ljuti i kočoperni da nam nije nešto kako treba, nego da plivamo kao ona jedrilica na vetrovima i talasima Božije volje, i onda nam nema kraja”, poručio je na kraju svog pastirskog obraćanja protojerej-stavrofor Gojko Perović.

Protama Obrenu i Gojku krst Mitropolita Amfilohija za revnosno služenje Gospodu i svojoj Crkvi

Na kraju Liturgije, sabrani su ocima, Obrenu, Gojku i Anđelku, poželjeli Božjeg blagoslova u njihovoj daljoj svešteničkoj službi.

Visokopreosvećeni Mitropolit je zahvalio cetinjskim parosima na ljubavi i trudu koji su uložili u svoje parohije tokom njihovog višegodišnjeg života i služenja na Cetinju.

U svoje ime, kao i ispred bratije Cetinjskog manastira i sveštenika Mitropolije, vladika Joanikije darivao je prote Obrena i Gojka sa po jednim krstom Mitropolita Amfilohija i novim svešteničkim odeždema, da i dalje revnosno služe Gospodu i svojoj Crkvi.

Kazao je da se Božija milost neprestano umnožava i da se Božija ljubav širi, ide od mesta do mesta.

“Evo danas imamo lepu priliku da zablagodarimo našim sveštenicima ocu Gojku i ocu Obrenu, koji su ovde dugo godina uz našeg blaženopočivšega Mitropolita, onoga Božjega čoveka koji je imao svetlost Božiju Božije istine i pravde i ljubavi u svom srcu. Bili su njegovi saslužitelji i saradnici na Cetinju dugo godina”, kazao je vladika.

Naveo je da su otac Gojko i o. Obren zatražili da idu na nove dužnosti, što je on uvažio i nagradio ih jer kao dobri, iskusni duhovnici mogu više učiniti u novim prilikama i u novim mjestima. Po njegovim riječima oci su mnogo učinili na Cetinju, a prelasci na nove dužnosti su sastavni dio dinamike crkvenog života, i ona je spasonosna:

“Oni su ovdje služeći Svetom Petru Cetinjskome i ovoj svetinji, i verno služeći našeg blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija i slušajući njegove riječi i gledajući njegov primjer, stekli mnogo toga što je važno da prenesu na druga mjesta. Da se ta blagodat od ove svetinje Cetinjskog manastira i od moštiju Svetog Petra Cetinjskoga i blagoslov Časnog krsta i ruke Svetoga Jovana Krstitelja pronose dalje”.

Vladika je izrazio uverenje da će oci kao što su bili u svemu ispravni i čestiti ljudi, ugledni sveštenici, dobri pastiri koji su ostavili duboki trag na Cetinju, to nastaviti i na novim dužnostima. Takođe je kazao da nimalo ne sumnja da će, kao što su bili verni saradnici blaženopočivšega Mitropolita Amfilohija, biti i njegovi verni saradnici.

“To su izuzetno čestiti ljudi, pravi sveštenici odani svojoj veri i svojoj Crkvi. Nosili su krst toliko godina na Cetinju i nije im bilo lako. Ali uz Božiju pomoć, kao što su to uvijek govorili, sve je lako. I njima je ova sveta služba na Cetinju bila pomalo teška, ali više radosna i laka, i blagoslovena, i Bog ih je za tu vjernost svojoj Crkvi nagradio lijepim ugledom u narodu i neka to tako samo i nastave.”

Izabrani Mitropolit crnogorsko-primorski je poželio ocima da im nova služba bude srećna i blagoslovena, da ih Bog nagradi za njihovu dosadašnju vernu, istrajnu i ispravnu službu Gospodu, a naročito zato što su bili vjerni ćivotu Svetog Petra Cetinjskoga, ovoj svetinji i Srpskoj pravoslavnoj crkvi, i posebno našem blaženopočivšem Mitropolitu, veliko duhovniku, pastiru i učitelju, i velikom mučeniku. Vladika Joanikije je kazao da je blaženopočivši Mitropolit Amfilohije uzlazio mnogo puta sa Hristom na golgotu i “poslednji put kad je uzišao u svojoj kratkoj bolesti i tada je svoju vjeru posvjedočio. Hrista Gospoda proslavio i Crkvu svoju i kao umirući i sa svojim kivotom i sa svojim grobom utvrđivao”.

“Veliko je djelo Mitropolita Amfilohija, ali neka bude na čast svima onima koji su bili njegovi saslužitelji. Naravno odlaze naši sveštenici, otac Gojko i otac Obren sa Cetinja, jedan u Podgoricu, drugi Herceg Novi, ali su oni toliko blizu nas, zajedno sa nama i toliko su među nama, da će uvijek biti sa nama i sa ovom svetinjom. Blagosiljamo ih, blagodarimo i želimo sve najbolje, svaku sreću i svaki blagoslov i njima i njihovim porodicama. Neka ih Bog nagradi za njihovu ljubav i odanost Crkvi, za revnosnu službu, neka tako samo i nastave.”

Na kraju vladika se zahvalio i o. Anđelku Boričiću, kome se poslije 11 godina na Cetinju otvorila mogućnost da ide u Grbalj, podsjećajući da je i on imao veliki blagoslov da bude i uzrasta pored našeg Mitropolita Amfilohija .

“Svaki koji je bio kod blaženopočivšega Mitropolita stekao je iskustvo i znanje, i dobio veliki blagoslov, i nadam se, oče Anđelko, da ćeš na toj novoj njivi Gospodnjoj uraditi mnogo i da će brzo plodovi tvoga rada da se vide i da imamo na čemu blagodariti, isto kao i starijim sveštenicima, našim umnim i talentovanim i ljudima veoma u zaslužnim koji su bili tu u najtežim vremenima.”

Kao uspomenu na službu u Cetinju, vladika Joanikije je o. Anđelka darivao ikonom Presvete Bogorodice Filermose i svešteničkom odeždom.

Predsednik CO Cetinje: Vaša imena biće zlatnim slovima upisana u almanah crkvenog života na Cetinju

Sveštenicima koji danas završavaju službovanje na Cetinju, prikladne darove u ime parohijana je uručio g. Rajko Radusinović, predsjednik Crkvene opštine Cetinje. Na poklonima, grafikama Cetinjskog manastira, ispisana je posveta: Blagodarni smo Bogu što smo Te imali za dobrog učitelja, brižnog duhovnog oca i iskrenog prijatelja!

Podsetivši da su u vreme preporoda, ustoličenjem Mitropolita Amfilohija na tron Svetog Petra Cetinjskog, pre dve decenije na Cetinje došli otac Obren i o. Gojko, te da su bili mitropolitovi prvi saradnici – o. Gojko rektor Bogoslovije Svetog Petra Cetinjskog, a jedno vreme i urednik radio Svetigore, otac Obren sekretar Mitropolije i arhijerejski namesnik cetinjski, gospodin Radusinović je naglasio da su oni te dužnosti obavljali hrabro, časno i dostojanstveno, sa velikim pregalaštvom, znanjem i umešnošću.

“A kao prvo, i po meni najvažnije, bili ste i cetinjski parosi, koji su ulazili u više stotina cetinjskih i katunskih domova. Sa tim porodicama ste stvorili prijateljske, bratske i kumovske odnose! Bili ste sa njima i u volji i u nevolji. I oni su to znali da cene. Zato je vest o vašim novim dužnostima i odlasku na nove parohije u srcima vaših, cetinjskih i katunskih parohijana izazvala tugu! Jer vi ste se uselili u njihova srca i siguran sam da ćete tamo i ostati, kao što će i oni biti u vašim srcima, mislima i molitvama!”

Osvrćući se na aktuelne prilike u Cetinju, Radusinović je istakao kao izuzetno značajno to što su se cetinjski parosi molili za zdravlje i onih sugrađana koji su im, nažalost, upućivali pogrdne reči.

“Ostaće zapamćene vaše mirotvoračke besede u kojima ste pozivali zabludelu braću da dođu i da se mole kod ćivota Svetog Petra Cetinjskog. Neki su vas poslušali, a nadajmo se u Boga, da će vas poslušati i oni koji, nažalost, do sada nisu. Nemjerljiv je vaš doprinos, dragi oci, u organizaciji litija kojima se Crna Gora vratila sama sebi! Vaše besede će se proučavati kao primjer duhovne i mirotvoračke utemeljenosti u srcu i u duši. Iz svake vaše riječi je izbijala ljubav, toplina i briga za naš narod i za našu Crnu Goru!”

Poručio je da će njihova imena, zbog svega što ste uradili na polzu naše Crkve, na polzu našeg naroda, biti zlatnim slovima upisana u almanah crkvenog života na Cetinju i ne samo na Cetinju!

“Neka vam je dragi oci srećan odlazak na nove dužnosti! Znam da ćete i na tom novom poslušanju krst Hristovog vojnika nositi časno i dostojanstveno i da ćemo se i dalje i zauvijek ponositi što možemo da kažemo da smo prijatelji sa vama!”, poručio je Rajko Radusinović.

Otac Obren: Blagodarimo Bogu i Svetom starcu Amfilohiju

U ime trojice paroha koji odlaze sa svojih cetinjskih parohija na nove dužnosti, sabranima se obratio protojerej-stavrofor Obren Jovanović koji je kazao da su hrišćani prizvani na prvom mjestu da blagodare Gospodu Bogu za sve što im daruje, “a Bog sve što nam daruje, daruje nam radi našega spasenja”.

“Iz tog razloga ovdje u ime nas trojice, blagodarim Bogu za sve čime nas je obdario i što nam je darivao, i sve što je od Boga, kako kažu Sveti oci, slađe je od meda. Blagodarim ovom svetom ćivotu Svetog Petra Cetinjskoga, i njegovim sveti molitvama, koji nas je čuvao sve ove godine u ovim burnim danima i godinama, raznim iskušenjima, i raznim milostima Božjim kojih je bilo ipak više nego nevolja”, besjedio je prota Obren. On je istakao da su kao cetinjski parosi sve vrijeme pored zaštite Sv. Petra, imali i blagoslov Sv.i Jovana Krstitelja i čestice Časnog krsta, koji im je dao dobre i zdrave porodice i snage da noseo krst koji im je Sveta crkva povjerila.

Bogu je zablagodario i na Svetom starcu koji počiva u Podgorici, koji ih je svemu tome učio, naglasivši da je Mitropolit Joanikije takođe jedan od najboljih učenika blaženopočivšeg Mitropolita te da ga je zato Bog udostojio i prizvao da sjedne na stolicu Svetoga Petra Cetinjskoga i na stolicu našeg Mitropolita Amfilohija u ovim teškim vremenima:

“Hvala i onome Svetom starcu za sve što je učinio za svoju Crkvu, za sve nas pojedinačno. Hvala Mitropolitu Joanikiju na očinskoj brizi, na ovim lijepim riječima koje je rekao o nama i za nas. Hvala mu i sigurno da ćemo biti vjerni sinovi Srpske pravoslavne crkve, vjerni sinovi našega Mitropolita Joanikija, kao što smo to i radili i do sada. Jer naše prizvanje i zvanje, kada smo krenuli ovim putem, da kažemo, sveštenim i svetim, upravo je vjernost Bogu, svojoj Crkvi i svome narodu.”

Doskorašnji sekretar Mitropolije i arhijerejski namjesnik cetinjski zablagodario je i Upravi Cetinjskog manastira, ocima, monasima, braći iz kancelarije Mitropolije, zatim đacima i profesorima Cetinjske bogosloviji, vjeroučiteljima, horovođama, Kolu sestara, narodu cetinjskom, svim parohijanima…

“Upravo vaša ljubav i to što ste učinili za nas, mnogo je više nego što smo mi učinili za vas, jer vi ste nas vaspitavali, svak pojedinačno. I to je ono što je najvrednije u tim našim odnosima, i to je ono što se pamti, što ostaje u našim srcima. I hvala vam svima za svaku riječ, za ljubav pruženu i nama i našim porodicama. Posebno hvala onima po katunskoj nahiji, starcima i staricama, kojih danas više od pola nije na ovom svijetu na zemlji, ali su u Carstvu nebeskome, koji su nas sa avramovskim gostoljubljem primali.”

Na kraju prota Obren Jovanović je poželio novim parosima o. Ostoji Kneževiću iz Nikšića, zatim o. Igoru Pešikanu, o. Dušanu Bigoviću i ocu Pavlu Pajiću, koji će biti u Kancelariji novi saradnik Mitropolita Joanikija, da i njima Bog da dobru službu:

“Da im Bog da zdravlje, smirenje, strpljenje i veliku ljubav prema ovom narodu, a ovaj narod će znati da uzvrati kad to treba, kao što je i nama u najtežim vremenima bilo ovdje ljudi, a tamo gdje je vrelo i kapaće, a đe kapa opet će vreti. I njima neka je srećan novi početak! Ja na kraju zaista blagodarim Bogu, svima vama, oprostite za sve ono što nije bilo dobro. Nosićemo vas u svojim molitvama, u svojim srcima, i, kao što je lijepo rekao Mitropolit, mi se ne rastajemo jer ljubav Božija se samo umnožava. Odlazimo na nova poslušanja, a u molitvi smo svi zajedno i ovo je naša zajednička kuća i Sveti Petar Cetinjski je naš zajednički duhovni otac. Naš Mitropolit Joanikije je naš zajednički duhovni otac i on će sve da nas sabira kao majka dobra svoju djecu. I mi ćemo uvijek rado dolaziti ovom svetom ćivotu i ovome svetom oltaru, da vjerno služimo kao što smo to, čini mi se, koliko smo uspjeli Bog zna, radili ovih 20 i više godina”, zaključio je protojerej-stavrofor Obren Jovanović.

Oproštajno posluženje za trpezom ljubavi posle liturgijskog sabranja organizovalo je Kolo milosrdnih sestara “Kraljica Milena” sa Cetinja.

(Glas javnosti/Mitropolija)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR