Glas Javnosti

ČEKAJU JE BROJNI IZAZOVI: Crna Gora je jasno glasala protiv KORUPCIJE! Opozicija žuri da preuzme vlast, da li će doći do mirne tranzicije?

Crna Gora
Autor: Glas Javnosti

Nemačka štampa se bavi istorijskim porazom Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Prognoziraju da iako opozicija najavljuje da će brzo i formalno preuzeti vlast, na tom putu je čekaju i dalje brojni izazovi.

 

Nakon punih 30 godina, 30. avgust doneo je prvi poraz Demokratskoj partiji socijalista (DPS) Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima u Crnoj Gori. Opozicija je osvojila tesnu većinu od jednog mandata u crnogorskom parlamentu, što je najveći događaj u crnogorskoj politici još od referenduma 2006. godine, na kojem je Crna Gora obnovila nezavisnost.

Opozicija brzo dogovorila saradnju

Lideri tri opozicione koalicije, „Za budućnost Crne Gore“, koju predvodi dominantno prosrpski Demokratski front (DF), „Mir je naša nacija“ sa Demokratama na čelu i „Crno na bijelo“ koju vodi procrnogorska URA, sastali su se već prvog dana nakon izbora i poručili da će formirati buduću Vladu Crne Gore. Zdravko Krivokapić, Aleksa Bečić i Dritan Abazović vrlo brzo su dogovorili četiri principa na kojima će počivati nova vlast, a koji su, ako se pogledaju programi tih koalicija, rezultat kompromisa.

Prvi princip je da će nova vlast odgovorno sprovoditi sve međunarodno preuzete obaveze, što eksplicitno uključuje i dalje članstvo Crne Gore u NATO, protiv kojeg je svojevremeno oštro bio najveći konstituent buduće vlasti, koalicija oko DF.

Poručuju i da će realizovati sve neophodne reforme kako bi Crna Gora u najkraćem mogućem roku pristupila Evropskoj uniji, što je, u principu, isto što je obećavala aktuelna vlast predvođena DPS-om, ali je put ka EU poslednjih godina praktično bio zakočen, upravo zbog nedostatka reformi. Istaknuto je da će nova Vlada biti ekspertska i da će je činiti stručnjaci iz konkretnih oblasti.

Takođe, buduća vlast poručila je da će promeniti sve, kako kažu, diskriminatorske zakone, uključujući i Zakon o slobodi veroispovesti, zbog kojeg je Srpska pravoslavna crkva (SPC) u Crnoj Gori pokrenula masovne protestne litije koje su na kraju uzele deo glasača DPS-u na izborima i čini se, ključno doprinele istorijskom porazu Đukanovića.

Politički analitičar Zlatko Vujović ne veruje da će buduća Vlada biti stabilna, jer je reč o tesnoj većini, ali i zbog različitih programskih principa partija koje će činiti novu vlast. On naglašava da će doći do praktičnih pitanja spoljnopolitičkih prioriteta, pa će harmonizacija odnosa sa Srbijom i Rusijom morati da dođe na dnevni red.

-Sigurno je da su oni dali obećanja svojim biračima, ali je DF dao i obećanja Beogradu i Moskvi. Oni su pokušali da ublaže te razlike, pa jedan od elemenata kompromisa predstavlja ispunjavanje zahteva SPC vezano za Zakon o slobodi veroispovesti, a prva tri principa predstavljaju zadržavanje statusa kvo. Nije realno da će opozicija otvoriti pitanje izlaska Crne Gore iz NATO.  Pitanje je, pita se I analitičar, ko će biti budući ministar odbrane, jesu li sigurni bezbednosni podaci koje će Crna Gora dobijati od članica NATO, hoće li ih buduća Vlada prosleđivati Moskvi?

- Uz to, postavlja se i pitanje učešća na međunarodnim skupovima na kojima su i predstavnici Kosova kao nezavisne države, a koju DF ne priznaje. Dodatno, imamo i ekonomsko-socijalnu krizu zbog epidemije korona-virusa. Sve to će svakako doneti dosta tenzija u funkcionisanju te vlade, kaže Vujović.

Da li će Crna Gora dobiti ekspertsku Vladu?

Jedan od principa buduće vlade jeste i da će biti ekspertska, na čemu je u kampanji insistirala Abazovićeva URA, a koalicija oko DF to odmah prihvatila.

-Ideja ekspertske vlade je interesantna i ako bi se poštovala do kraja, ona bi u ovom trenutku bila najbolje rešenje. U suprotnom, ako tu budu ’partijski eksperti’, onda će to biti samo maska, kaže Vujović.

Iako je buduća vlast odmah u izbornoj noći poručila da neće biti revanšizma i pozvala manjinske stranke da im se pridruže u Vladi, poručujući da je Crnoj Gori potrebno pomirenje.

Ipak, tokom prethodnih večeri i proslavljanja izborne pobede, došlo je do sukoba između pristalica DPS i opozicije koje su, uz dominantnu prosrpsku ikonografiju, slavile na ulicama. Poziv za ulazak u vladu za sad je odbila najjača manjinska, Bošnjačka stranka, dok se druge nisu izjašnjavale.

Da li će doći do mirne tranzicije vlasti?

I Krivokapić i Bečić i Abazović sinoć su pozvali pristalice opozicije da se sklone sa ulica i slave u kući, uz tvrdnju da vlast provocira sukobe kako bi ugrozila njihovu izbornu pobedu. Od izborne noći, lideri DPS-a i sam Đukanović nisu se oglašavali. Državna izborna komisija (DIK), u međuvremenu je potvrdila pobedu opozicije na izborima.

-Verujem da će DPS priznati poraz, nisu osporili rezultate preko DIK-a u kojem imaju većinu. S druge strane, naravno da će tražiti svoju šansu da eventualno pokušaju da URA, kao procrnogorska partija, promeni stav i priđe im, ili da to uradi neko od njihovih poslanika. Buduća vlast je veoma heterogena koalicija, tako da očekujem da tu može biti iskakanja u budućnosti, veruje Vujović.

DPS je ranije, uz preletanje odbornika opozicije, preuzeo vlast u nekoliko crnogorskih gradova, kao što su Budva i Kotor, što je izazvalo proteste opozicije, pa čak i sukobe s policijom na ulicama. Ipak, na lokalnim izborima u tim gradovima, koji su takođe održani 30. avgusta, doživeo je težak poraz, naročito u Budvi.

Još je nekoliko razloga za najgori rezultat Đukanovićeve partije od osnivanja.

-Više je nego jasno da su građani bili razočarani politikom DPS-a i da su kaznili korupciju i brojne afere vlasti. DPS je uz to otvorio niz sukoba u društvu, ne samo sa opozicijom, nego i sa NVO-sektorom, pojedinim medijima i drastično smanjio koalicioni kapacitet, odnosno vladao minimalnom većinom, kakvu će imati i buduća vlast. Kad se na to nadoveže kovid-kriza i aktivno uključivanje SPC koja je vodila terensku  kampanju protiv vlasti, dobili smo ovaj rezultat. Međutim, ja smatram da je Crna Gora jasno glasala protiv korupcije, ali ne za povratak u devedesete niti za promenu pozicija na kojima se država nalazi. Nova vlast je dobila mandat za put ka EU i ako to ne shvate, ta buduća koalicija neće uspeti, zaključio je Vujović.

(Glas Javnosti/Dojče Vele na srpskom)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR