Glas Javnosti

BRITANSKI POSLANICI STALI U ODBRANU SVETINJA U CRNOJ GORI: Pretnja hrišćanstvu bliža je nego ikada!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Dvojica britanskih parlamentaraca Tim Faron i Stiv Bejker, u otvorenom pismu u listu Njuzvik ukazali su na alarmantno kršenje verskih prava u Crnoj Gori nakon donošja skandaloznog "Zakona o slobodi veroispovesti" i zahtevali hitno reagovanje međunarodne hrišćanske zajednice da spreči dalje nasilje nad tamošnjim monasima i vernicima koji danima štite svetinje na trgovima velikih gradova.

"Možemo stajati na suprotnim stranama parlamenta, i raspravljati o spornim pitanjima Evrope, ali u jednom moramo biti ujedinjeni, a to su pitanja naše hrišćanske veroispovesti i naših religijskih prava ", stoji u tekstu dvojice potpisnika.

Prošlog decembra, upozoravaju Faron i Bejker, u Crnoj Gori nasilno je donešen "Zakon o slobodi veroispovesti" a način na koji je on usvojen protivan je svim demokratskim i parlamentarnim normama.

"Zakon se protivi svakoj vladavini prava, prava na privatnu svojinu i prava pojedinaca da upražnjavaju svoje verske obrede bez mešanja države u religijska pitanja ", stoji u tekstu.

Njih dvojica podsećaju da skoro 80 procenata građana Crne Gore priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu kao svoju, i da poštuju tradiciju dugu više od 800 godina stare srpske hrišćanske crkve koja traje na tom prostoru.

"Jedan čovek i njegova partija vladaju neprekidno Crnom Gorom već više od 30 godina", napominje dvojac iz britanskog parlamenta.

"Đukanović je previše lako prihvaćen od strane Zapadnih sila, bez previše kritičkog osvrta na njegovu vladavinu. Njegova evolucija od asistenta Slobodana Miloševića do najvećeg zagovornika pristupanja EU bez posebno perioda kada bi se na test stavila njegova opredeljenost pobudila je izvesne sumnje. Crna Gora je možda smatrana malom zemljom daleko od tokova globalne politike. Međutim, njegov odnos prema hrišćanima stavio je Crnu Goru na svetsku mapu. A sada, sa dugom prema Kinezima i bez dovoljno keša u rukama da podmaže motor svoje privrede, on taj novac želi da dobije konfiskujući imovinu".

Oni navode i da Britanija mora da reaguje, jer se u Crnoj Gori stanje pogoršava, hapse se sveštenici, a policija napada nezaštićeni narod koji je stao u odbranu svoje religije. Čini se, pišu oni, da vlasti ne nameravaju da preduzmu bilo šta da se to spreči i da nasilje stane.

"Ako već želimo da vodimo ispavne bitke i branimo prava hrišćana širom sveta, ne postoji bilo kakav izgovor da ostanemo gluvi i nemi i da ne preduzmemo ništa kada napadaju vernike širom Evrope", zaključuju Faron i Bejker.

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR