Glas Javnosti

БЛУМБЕРГ: Најдуговечнији лидер жели и своју цркву

Crna Gora
Autor: Novosti.rs/ foto:youtube

Широм мале земље расту љути протести према човеку који се од слуге Слободана Милошевића претворио у најдуговјечнијег лидера у Европи, пише амерички магазин Блумберг

Широм мале земље од свега 620 000 становника расту љути протести у ретком показивању пркоса према човеку који се од слуге Слободана Милошевића претворио у најдуговјечнијег лидера у Европи, пише амерички магазин Блумберг.

Изграђен у скоро вертикалној литици са спектакуларним погледом на долину, манастир Острог представља једно од највећих светилишта у Европи. Од 17. века преживеоје многе ратове и превирања која су одредила најнеуређенији регион у Европи.
„Никад у историји један атеиста и комуниста није направио цркву“ саопштио је свештеник из Острога Јован Радовић за за Блумбег.

 "Невјероватно је колико је посвећен том задатку. Улога цркве је да спасава људе од гријеха, не да ствара нове нације.“

 Комплекс цркава сада је симбол нове борбе око културног идентитета, а у свету хришћанског православља ту се неминовно ради о моћи и нацији.

 Манастир припада Српској православној цркви, иако се налази у Црној Гори, најмањој од шест бивших југословенских република.

 Председник Црне Горе жели да установи своју православну цркву и тако своју земљудаље удаљи из орбите Русије и Србије. Држава у спровођењу плана може да узме црквена имања укључујући и Острог. Верници су ипак јасно ставили до знања где се налази њихова оданост и на чијој су страни.

Црна Гора се придружила НАТО-у 2017. и наставила свој пут ка ЕУ, али окретање леђа СПЦ је један корак превише за многе.

„Никад у историји један атеиста и комуниста није направио цркву“ саопштио је свештеник из Острога Јован Радовић за за Блумбег.

„Невјероватно је колико је посвећен том задатку. Улога цркве је да спасава људе од гријеха, не да ствара нове нације.“

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR