Glas Javnosti

BEČIĆ SE PERE! Demokrate uputile u proceduru Predlog rezolucije o genocidu nad Srbima!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Demokratska Crna Gora uputila je u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije o genocidu u Velici i Pivi i očekuje da će je podržati svi poslanici.

Kako je kazao poslanik Demokrata Vladimir Martinović, ti zločini imaju nesporno genocidno obeležje.

"Usvajanjem ove rezolucije Crna Gora kao antifašistička država potvrđuje svoju snažnu volju i rešenost da doprinese utvrđivanju pune istine o nacifašističkim zločinima i da učini sve kako se stradanja nikada ne bi ponovila", kazao je Martinović.

Demokrate očekuju da će svi poslanici u Skupštini podržati rezoluciju.

"Ovo je istorijski i civilizacijski iskorak prema nevino stradalim žrtvama. Siguran sam da protiv ove rezolucije niko neće imati ništa protiv, jer zločine ne možemo i ne smemo relativizovati", poručio je Martinović i dodao da Crna Gora i Skupština imaju šansu da se na odgovoran način odrede prema svim nevinim žrtvama.

Poslanik Demokrata Momo Koprivica kazao je da je misija te partije da miri Crnu Goru, a da pomirenja nema bez suočavanja s prošlošću.

"U ovoj rezoluciji nema nikakvih političkih provokacija", rekao je Koprivica i ponovio da odgovornost može biti samo individualna.

Početkom juna 1943. godine u selima Pivske župe folksdojčerska jedinica "Princ Eugen" je uz podršku "Handžar" divizije ubila najmanje 1.260 ljudi, a samo u selu Dolima 7. juna za jedan sat su ubijene 522 osobe srpske nacionalnosti, među kojima i 109 dece mlađe od 12 godina.

U mestu Velika je ista jedinica, potpomognuta "Skenderbeg" divizijom, 28. jula 1944. godine za samo dva sata na najsvirepiji način ubila više od 500 Srba, uglavnom žena i dece.

(Glas javnosti)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR