Glas Javnosti

Atanasije predsedniku opštine Pljevlja: Nemojte da prodajete imovinu crkve! Vodenica pripada manastiru

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

 Episkop mileševski Atanasije zatražio je od predsednika Opštine Pljevlja Igora Golubovića da zaštiti i ne prodaje crkvenu imovinu, kamenu vodenicu na manastiru Svete Trojice na reci Breznici, čiji stvarni vlasnik je uprava pomenutog manastira.

Ukoliko nadležni iz pljevaljske opštine to ipak urade, episkop Atanasije kaže da će Uprava manastira pravdu potražiti na sudu.

U pismu upucćenom predsedniku pljevaljske opštine Igoru Goluboviću, vladika Atanasije podseća da je na reci Breznici bilo pet manastirskih vodenica, od kojih su četiri oduzete posle Drugog svetskog rata, a da je preostala, peta, u vlasništvu manastira I da o tome Uprava manastira ima potrebnu dokumentaciju.

Istina je, kaže vladika, da je zemljište na kojem se danas nalazi više objekata pljevaske opštine, oduzeto od manastira u vreme uprave igumanije Katarine, ali se sa tom, kako kaže, nasilnom eksproprijacijom Uprava manastira nikada nije složila.

Vodenica je, navodi, tada ostala u vlasništvu manastira i za njeno oduzimanje nikada nije dobijen ni jedan jedini dinar.

U saopštenju Eparhije mileševske dostavljenom Tanjugu, vladika podseća da je vodenica stara koliko i sam manastir Svete Trojice i vekovima je uživala zaštitu od turskih vlasti, pa čak i od samog sultana.

“Ko je, kada i s kojim ciljem uknjižio vodenicu na Opštinu, mi trenutno ne znamo, ali to nije teško utvrditi. Ono što je sigurno - uknjižba je izvršena protivzakonito”, naveo je vladika.

Izraažavajuci spremnost na dalju saradnju sa opštinskim vlastima, vladika je predsedniku poručio da ga “očinski moli” da odustane od prodaje kamene vodenice i učini sve da se manastiru vrati vlasništvo nad tim objektom.

U protivnom, vladika kaže da će Uprava manastira biti prinuđena da pokrene sudski postupak da bi zaštiti svoja prava.

“Opština Pljevlja nema i ne može imati ni jedan dokaz da je vodenica njena, jer od manastira nikada nije oduzeta. Sa druge strane Manastir Svete Trojice poseduje svu potrebnu dokumentaciju o vlasništvu nad ovom vodenicom, pa čak i o njenoj gradnji, obnovi i novčanim izdacima za njeno održavanje”, navodi u pismu predsedniku Opštine Pljevlja vladika maleševski Atanasije.

(izvor: Tanjug) 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR