Glas Javnosti

AMFILOHIJE SE ZAREKAO: Dok sam živ vratiću na Lovćen Njegoševu crkvu, ne treba nam prokletstvo nad potomcima i narodom

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Amfilohije, mitropolit crnogorsko - primorski poručio je da neće umreti pre nego što na vrh Lovćena vrati Crkvu Svetog Petra Cetinjskog koja je bila Njegoševo zaveštanje.

- Nemoj da misliš da sam star za to. Ne, Gospod će je, za moga života, vratiti tamo gde je bila - izjavio je mitropolit Amfilohije.

On je podsetio da je u zavetnoj kapelici koju su sagradili Petrovići, upravo Njegoš "dao obijeliti (crkvu)" i da se svake godine po njegovoj zapovesti liturgija služila u njoj za dušu neumrlih crnogorskih junaka.

- Crkva Svetog Petra bila je njegova zadužbina, podignuta po njegovom uputstvu i za vreme njegovog života (1846. godine), na mestu koje je sam obeležio i izričito zaveštao da u njoj bude sahranjen - podsetio je mitropolit Amfilohije.

Prema njegovim rečima, svima je poznato Njegoševo autentično zaveštanje, koje glasi: "Ja hoću da me saranite u onu crkvu na Lovćenu... To je moja potonja želja, koju vam ištem, da je ispunite i ako mi ne zadate božju vjeru da ćete tako učinit` kako ja hoću, onda ću ve ostaviti pod prokletstvom, a moj posljednji čas biće mi najžalosniji i tu moju žalost stavljam vama na dušu".

- Zar da ostavimo prokletstvo nad potomcima i narodom. Ne, njegova volja biće ispoštovana i tim činom provedriće se iznad Crne Gore - rekao je mitropolit Amfilohije.

Kada je reč o izgradnji crkve Svete trojice na Cetinju, mitropolit Amfilohije podseća da za to postoji "amanet kralja Nikole“.

Ostaci Petra Petrovića Njegoša se od 1974. godine nalaze u mauzoleju sagrađenom po projektu vajara Ivana Meštrovića, koji je sagrađen na mestu pravoslavne kapele u kojoj je Njegoš bio sahranjen na vrhu Lovćena.

(Glas javnosti/N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR