Glas Javnosti

Amfilohije na litiji u Tivtu: Crnogorska vlast progoni SPC

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

U organizaciji Srpske pravoslavne crkve u Tivtu je održana litija kojoj je prisustvovalo nekoliko hiljada građana Boke, u znak protesta zbog usvajanja Zakona o slobodi veroispovesti.

Litiju je predvodio mitropolit Amfilohije, nakon čega se ispred hrama Svetog Save obratio pristalicama i optužio crnogorsku vlast da progoni Srpsku pravoslavnu crkvu u Crnoj Gori. 

-Nijedan okupator nije progonio sveštenike kao što oni danas rade, bezumno hoće da otimaju crkve, što nije radila nijedna vlast, kazao je Amfilohije. 

On je "bezumnim" nazvao tvrdnje predsednika Mila Đukanovića "da Srpska crkva navodno ugrožava Crnu Goru i njen put u Evropu", a vladu je pozvao da ukine sporni zakon, uz poruku da ne zna "ko će biti lud da za nju glasa, ako to ne uradi". 

-Ako hoće da nešto urade oko izbora, bolje im je da ukinu deo tog zakona i onda će i ove litije i ovi protesti da prestanu, poručio je Amfilohije.

Policija nije obezbeđivala litiju, a saobraćaj su regulisali redari. Litija je održana uprkos merama Nacionalnog koordinacionog tela, po kojima su dozvoljena javna okupljanja na otvorenom sa najviše 200 osoba.

(Izvor:N1)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR