Glas Javnosti

AKO PUTUJETE U CRNU GORU OVO MORATE DA ZNATE: Nove mere važe od 30. jula

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana u Crnoj Gori nužan će biti negativan PCR ili antigenski test i ni državljani ni stranci, ukoliko nisu vakcinisani neće moći u provod bez njega.

Uoči pridruživanju EU Crna Gora će dobiti Nacionalnu digitalnu COVID potvrdu koja treba da bude u upotrebi od petka, 30. jula kada se očekuje da Vlada Crne Gore objavi korigovane mere u borbi protiv korona virusa, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Kako piše portal CDM najavljeno da će u noćnim klubovima, diskotekama i u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata moći da borave samo oni koji ispunjavaju određene uslove.

Nacionalna digitalna COVID potvrda, po uzoru na EU digitalni COVID sertifikat, a koja će biti dodatni digitalni alat za kontrolu i upravljanje pandemijom, sadržaće sledeće podatke:

Da je osoba u celosti vakcinisana ili je primila prvu dozu vakcine protiv korona virusa;

Datum i vreme negativnog PCR testa na korona virus (prihvata se negativan PCR test koji nije stariji od 72 sata, a koji radite o svom trošku);

 

Dokaz da je osoba preležala infekciju korona virusom, odnosno dokaz da je prošlo manje od 180 dana od pozitivnog PCR testa;

Dokaz o negativnom brzom antigenskom testu (prihvata se test koji nije stariji od 48 sati);

Ministarstvo zdravlja implementira ovaj projekat u saradnji i zahvaljujući UNDP-ju.

Kako se koristi i gde se preuzima Nacionalna digitalna COVID potvrda?

Digitalna COVID potvrda je besplatna i dostupna je u papirnom ili digitalnom obliku. Potvrda se može sačuvati i prikazati na mobilnom telefonu. Suštinska razlika između digitalne i papirne verzije potvrde ne postoji, jer je QR kod u obe verzije garant validnosti podataka koji se prikazuju.

S obzirom na to da Crna Gora generiše potvrdu o rezidentima i nerezidentima, koji u Crnoj Gori ispune jedan, ili više od gore navedenih uslova, digitalna COVID potvrda će se izdavati kod bilo kog izabranog doktora, ili na bilo kom vakcinalnom punktu. Takođe, potvrdu mogu izdavati i sve ostale institucije zdravstvenog sistema.

Sve što je potrebno od dokumentacije da bi se izvadila digitalna potvrda jeste validan dokument, lična karta ili pasoš.

 

Uz lični dokument, dovoljno je prikazati QR kod. Kada se on skenira na ekranu će biti prikazano ime i prezime i datum rođenja, kao i takozvani „sistem semafora“ za sve četiri kategorije: vakcinalni status, PCR test, eventualno obolevanje od kovida-19 i brzi antigenski test.

Ako je bilo koji od ova četiri elementa označen zelenom bojom, osoba ima status u skladu sa propisanim merama. Ovo je jako bitno zbog velikog interesovanja vlasnika i pružalaca usluga, a koji će biti u obavezi da, shodno merama, odrede osobu ili osobe koje će kontrolisati digitalne potvrde.

 Digitalna COVID potvrda je validna samo uz važeći dokument, ličnu kartu ili pasoš. Ona ne sadrži potpis i pečat, već je sigurnost obezbeđena digitalno potpisanim QR kodom.

U Crnoj Gori se prihvata EU digitalni COVID sertifikat, kao i svi digitalni sertifikati koji imaju QR kod.

U isto vreme, postoji rešenje i za turiste koji poseduju potvrdu o vakcinaciji bez digitalno potpisanog QR koda. Oni mogu da verifikuju svoju potvrdu u bilo kojoj zdravstvenoj ustanovi i ona će važiti sve dok borave u Crnoj Gori.

Ukoliko stranci nisu vakcinisani, moći će, kao i državljani Crne Gore, o svom trošku da urade PCR ili BAT test, i time dobiju našu potvrdu koja će biti nužna za ulazak u diskoteke, noćne klubove i u unutrašnje prostorije kafića i restorana.

 

Benefiti ovakvog sistema digitalne zaštite i upravljanja pandemijom odmah će biti vidljivi.

Mere koje se oslanjaju na pravovremene i tačne podatke olakšaće svakodnevicu građanima, a omogućiće donosiocima odluka da donose mere u skladu sa realnim kretanjem pandemije u Crnoj Gori, piše CDM.

- Ovo je prva faza implementacije nacionalne digitalne COVID19 potvrde. Sledeći korak, na kom paralelno radimo, i za kog očekujemo da bude gotov za nekoliko nedelja, jeste povezivanje sa Evropskom digitalnom potvrdom - saopšteno je iz Ministarstva.

Postupak uvođenja dokumenta EU digitalne COVID potvrde zahteva od države da se ispune formalni i tehnički preduslovi kako bi država mogla započeti sa izdavanjem potvrda koje su interoperabilne sa svim drugim državama.

(Glas javnosti)

 

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR