Glas Javnosti

AFERA "PLANTAŽE" TRESE CRNU GORU! Oni su državnoj firmi oteli tri miliona evra (EKSKLUZIVNI FOTO)

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Alternativa Crna Gora je na svom Facebook profilu objavila dokumente koji potvrđuju pljačku odgovornih u A.D. Plantaže i fiktivnim kompanijama OMP ENGINEERING doo i PLANT-OMP doo.

Koruptivna radnja je izazvala tešku materijalnu štetu u državnoj kompaniji A.D. Plantaže. Krađa državnog novca prelazi vrednost od 3.000.000 evra.

Tim povodom, Osnovnom državnom tužilaštvu (ODT) u Podgorici juče je dostavljena dokumentacija o neuspelom i navodno nameštenom - koruptivnom poslu, koji je državnu kompaniju “13. Jul Plantaže” koštao više od 3,5 miliona evra. Radi se o dokumentaciji koja je mesecima skrivana od Mreže za istraživanje organizovanog kriminala i korupcija - LUPA, a do koje je uspela da dođe nikšićka organizacija “Alternativa Crna Gora”, koja je podnela prijavu tužilaštvu.


Kako navodi Alternativa, prvo je formirana fiktivna kompanija OMP ENGINEERING doo koja je dobila namešten tender o navodnoj preradi sekundarnih sirovina iz Plantaža A.D. Zajedno sa tom kompanijom formiraju zajedničku kompaniju PLANT-OMP doo. Plantaže A.D. i OMP ENGINEERING imale su po 50 odsto udela u zajedničkoj kompaniji.


Kompanija PLANT-OMP doo nikad nije imala bilo kakve prihode, nije radila ili privređivala. Da bi izvukli novac iz državne kompanije Plantaže A.D. pokreće se sudski spor oko navodne "štete" iz poslovanja koju je pretrpela kompanija OMP ENGINEERING doo iako je ta kompanija imala osnivački kapital 0,00 evra, što se može videti iz njihovih osnivačkih papira.


Komisija Plantaža donela je odluku  da se kompaniji OMP ENGINEERING doo u vlasništvo prenese "vansudskim poravnanjem“ 37.000 kvadratnih metara zemljišta "Skladišno - poslovnoj zoni Donji Kokoti" i isplati 350.000 evra na njihov žiro-račun na račun "štete" koja im je naneta.


- Naglasićemo da nijedna od pomenutih fiktivnih kompanija nikad nije radila, da su napravljene u cilju sticanja protivpravne koristi i u cilju izvlačenja novca iz državne kompanije Plantaže A.D. Na ovaj način je državnoj kompaniji Plantaže A.D. nanešena direktna šteta od 1.398.474,74 evra, šteta u vidu isplate navodne "naknade štete" od 350.000 evra, šteta u vidu prenosa vlasništva nad 37.000 kvadratnih metara sa Plantaža A.D. na fiktivnu kompaniju OMP ENGINEERING doo, kao i šteta u vođenjima fiktivnih sudskih postupaka - ukazali su iz Alternative.

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR