Glas Javnosti

Adam Ereli, bivši portparol Stejt departmetna: NATO ne treba da obezbeđuje pokriće za Mila Đukanovića i njegovu Vladu!

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Nekadašnji portparol Stejt departmetna Adam Ereli kazao je da Crna Gora pod vladavinom Mila Đukanovića krši osnovnu preambulu NATO alijanse, koja poziva države članice da „čuvaju slobodu, zajedničko nasleđe i civilizaciju svojih naroda, zasnovanu na principima demokratije, slobode pojedinca i vladavine zakona“.

Bivši portparol je u autorskom tekstu objavljenom na stranici ibtimes.com, naveo da građani Crne Gore zaslužuju zaštitu NATO pakta, “iako nacionalna vojska ima malo više od hiljadu vojnika i nekoliko zastarjelih aviona iz vremena hladnog rata”, to ne znači da bi NATO alijansa trebala da obezbjeđuje pokriće za šefa države i njegovu Vladu.

Ereli navodi da Crna Gora teži da bude poštovan član evroatlantske zajednice, ali da nažalost kleptokratija crnogorskog rukovodstva dovodi u pitanje njihovu podobnost kao NATO saveznika i spremnost da ulazak u EU.

On u tekstu dodaje da je predsjednik Milo Đukanović na vlasti u Crnoj Gori već 30 godina, kao predsjednik ili premijer.

On podsjeća da je Đukanović 2015. godine dobio nagradu “Osoba godine”, kao priznanje za „njegov rad na stvaranju opresivne političke atmosfere i ekonomije koja je ugušena korupcijom i pranjem novca“.

“Niko izvan Putina nije vodio državu koja se toliko oslanja na korupciju, organizovani kriminal i prljavu politiku”, napisao je OCCRP tada, i dodao da je “to je zaista i temeljno trulo do srži”.

Ereli podsjeća da je ove godine Freedom house uvrstio Crnu Goru u “hibridni autoritarni režim”, zasnovan na sterilnom zapisu uplitanja pravosuđa, kršenja vjerske slobode, napada na štampu i zloupotrebe vlasti.

Dodaje da su napadi na novinare i utušavanje opozicije postali prihvaćena praksa.

“Današnja Crna Gora utapa se u kineskom dugu, a Đukanoviću je ponestalo novca da nahrani gladna usta svog državnog aparata, piše Ereli. To objašnjava njegov poslednji udar na Srpsku pravoslavnu crkvu”, piše on.

Ereli piše da je krajem prošle godine Vlada Crne Gore je usvojila „Zakon o slobodi vjeroispovijesti“, koji je u stvari prikriveno uzimanje zemlje.

“Zakonom ne samo da sve vjerske grupe moraju da se registruju kod državnih organa vlasti, već moraju i da dokažu vlasništvo nad imovinom izgrađenom prije 1918. godine. Ako to ne mogu da urade, imovina postaje državna”, piše između ostalog Ereli.

“Ovo je potpuni napad na Srpsku pravoslavnu crkvu 800 godna staru granu hrišćanskog pravoslavlja, koju vjeruje više od 80% građana Crne Gore”.

On piše da su državne vlasti sklopile posebne pravne sporazume ostalim vjerskim zajednicama, i dodaje da su desetine hiljada crnogoraca izašli na ulice u znak protesta.

(Izvor: borba.me)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR