Glas Javnosti

ABAZOVIĆ O NOVOJ VLADI: Pašće ako se ne poštuje sporazum, po cenu političke krize

Crna Gora
Autor: Glas javnosti

Dritan Abazović, nosilac liste "Crno na bijelo" smatra da nova vlada Crne Gore treba da predstavlja dobar marketing ne samo unutar države već i u regionu, pa i šire.

Nosilac liste Crno na bijelo, Dritan Abazović izjavio je da lično veruje da novi crnogorski premijer treba da bude neko "građanske, progresivne orijentacije".

On bi, prema njegovim rečima, trebalo da bude dobra reklama Crnoj Gori i u svetu i u samoj Crnoj Gori. Međutim, dodaje da je jop rano govoriti o personalnim rešenjima.

Abazović je  naveo i da će vlada sastavljena od tri pobedničke opozicione liste pasti ako iznevere međusobni sporazum.

- Očekujem da oni koji žele da budu deo sporazuma poštuju sam sporazum. Ako to hipotetički ne bude ispunjeno, pašće vlada. Kraj priče. Odgovorni političari se drže dogovora. Po cenu političke krize - rekao je Abazović.

On je, govoreći o tome da li će neka pitanja kao što je Kosovo ili NATO postati tačke sporenja, naveo da je "nemoguće ući u glave i srca ljudi i promeniti to kako se osećaju".

"Razmišljati tako je diletantizam", rekao je.

- Ali to ne znači da je nemoguće dogovoriti se o principima formiranje nove vlade - rekao je Abazović, koji je juče sa ostalom dvojicom lidera opozicije - Zdravkom Krivokapićem i Aleksom Bečićem potpisao koalicioni sporazum o novoj vladi.

On je rekao i da je "po njegovom skromnom sudu crnogorski predsednik Milo Đukanović politički završio".

- Kohabitacija će biti dobar test za demokratski potencijal Crne Gore, makar trajala nekoliko meseci - rekao je Abazović.

Prema njegovim rečima, logično bi i moralno bilo da Đukanović "podnese ostavku po formiranju vlade i da se potom raspišu predsednički izbori".

- Uloga predsednika je ionako protokolarna. Priznao je poraz, a ako bude opstruirao funkcionisanje države, znaćemo kako da politički odgovorimo - naglasio je Abazović.

(Glas javnosti/B92)

SKINI APLIKACIJU

glas javnosti android
glas javnosti IOS


POVEZANE VESTI
KOMENTAR